važno otkriće / Ekskluzivni intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom: njegova studija će pomoći izliječiti upalu pluća kod stotine tisuća djece

Sa svojim timom trenutačno radi na novim otkrićima koja bi mogla spasiti stotine tisuća djece

15.9.2017.
18:35
VOYO logo

Jedan od najboljih kada je suvremena znanost u pitanju, Igor Rudan, prvi hrvatski znanstvenik koji je nakon Ruđera Boškovića ušao u Kraljevsko društvo. Sa svojim timom trenutačno radi na novim otkrićima koja bi mogla spasiti stotine tisuća djece, a što radi kad nije znanstvenik - otkrio je našoj Leoni Šiljeg.

Najmlađi ste akademik, zapravo jedan od najmlađih u Velikoj Britaniji, ali ste prvi Hrvat koji je nakon Ruđera Boškovića postao stalni član Kraljevskog društva, pa vas zato mnogi  uspoređuju s njim. Bilo je potrebno 255 godina da dođe novi Hrvat tamo. Što vama to znači?
Ma ne, ne. Kraljevsko društvo postoji u Londonu i u Edinburghu. On je bio primljen u Londonu, ja sam u Edinburghu – to su bile dvije kraljevine, a sad je to Ujedninjeno Kraljevsto. U to doba Ruđera on je bio jedan jedini i neponovljivi. Nemoguće se uspoređivati s takvim genijem. – Ne volite kad vas se uspoređuje s njim? Nemoguće je to. U to vrijeme su ljudi bili nepismeni. Jednom je čovjeku bilo moguće raditi baš jake prodore u znanosti. Danas je znanost, bave se njome milijuni ljudi, fragmentirana je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 21. stoljeću vlada histerija je oko cijepljenja, pa tako i u Hrvatskoj? 
Cijepljenje ili ne cijepljenje? Meni je kao znanstveniku zapravo nevjerojatno da se takve ideje moraju ponovno protpikavati. Pa to je kao da padobran propitkujete kad skačete iz aviona – treba li vam ili kad idete u Split i pitate se hoćete li autom ili ćete radije pješice. Nešto što je tekovina napretka znanstvenog poput cjepiva što je omogućilo da se živitni vijek udvostruči i danas zahvaljujući INTERNETOM kruže dezinformacije. 
Vi ste vašu djecu cijepili?

Apsolutno, aposlutno. Da ih mam 100 sve bi ih cijepio, srećom nemam ih toliko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s europskim kolegama otkrili ste gene koji uzrokuju sklonost debljanju i pušenju. Na čemu trenutno radite, koje veliko otrkiće možemo očekivati uskoro, možda već do kraja godine?
Do kraja godine nadam se da ćemo objaviti u svjetskim vodećim časopisima genetsku podlogu srčane polarizacije i depolarizacije – znači srčanog ritma, a drugo će biti o razinama masnoća u krvi. S druge pak strane međunarodnog zdravstva vjerujem da ćemo izići u vodećem časopisu Lancet sa studijom  pneumokoka i njihove rasprostranjosti u svijetu, pa vjerujem da ćemo primjenomt og cjepiva spasiti 100tine tisuća djece od umiranja od upale pluća.

Kako se vi opuštate, što radite u slobodne dane, tko je Igor Rudan kad nije znanstvenik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volim čitati, volim slušati muziku.

Što slušate koju vrste glazbe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo Daleka Obala mi je draga, od stranih SIA. 

Cijeli intervju pogledajte sa znastvenikom pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo