EKONOMSKI STRUČNJAK NOVOTNY UPOZORAVA NA OPASNU ILUZIJU OKO AGROKORA: / 'To nije realno, evo zbog čega'

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Unatoč donošenju i pokretanju novog zakona, Agrokor će se još dugo boriti s problemima.

11.4.2017.
11:47
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Ekonomski analitičar Damir Novotny, gostujući na Hrvatskom radiju komentirao je novu situaciju u posrnulom Agrokoru nakon što je upravljanje koncernom preuzeo izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Novotny, kao i mnogi drugi stručnjaci i političari, vjeruje kako se kriza Agrokora mogla riješiti u okviru postojećih institucionalnih i zakonodavnih okvira.

RAMLJAK OTKAZAO SASTANAK: 'Razgovarat ćemo tek kad utvrdimo stanje u BiH'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SLOVENSKI PREMIJER: 'Šefovi Mercatora jamče mi da posluju stabilno i da će to potvrditi na Nadzornom odboru'

'Agrokor nije nelikvidan, kao što to često mnogi misle, pa da će se sada dodavanjem nekoliko stotina milijuna eura stvari ponovno pokrenuti. Nažalost, radi se o insolventnosti. Radi se o trajnim poremećajima u odnosima između onoga što možete unovčiti i obveza koje dospijevaju. Radi se i o visokoj razini neefikasnosti toga poduzeća. To je taj nuklearni reaktor o kojem izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak govori', konstatirao je Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

KAKO ĆE RAMLJAK SPAŠAVATI AGROKOR: Prva četiri poteza koja mora povući novi povjerenik koncerna

Lex Agrokor, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, može se, kaže Novotny, primijeniti samo u Hrvatskoj, a ne u, primjerice, Sloveniji. 'Tu ima dosta isprepletenosti i između poduzeća unutar Agrokor grupe i s dobavljačima raznoraznih odnosa. Tu nije pitanje aktivnosti jednog čovjeka, već se mora okupiti vrlo jak tim. U Agrokoru nedvojbeno ima dovoljno dobrih ljudi koje treba mobilizirati, ali neće to biti jednostavno. Gospodin Ramljak ušao je u nešto što će biti vrlo teško', dodaje Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od ideja je, kaže, promjena brenda jer je stari Agrokor opterećen mnogim problemima. 'Zabrinjava me koliko su stvarni dugovi Agrokora. Dugovanja prema dobavljačima se kreću između sedam i osam milijardi kuna, jer ukupno je 16, ali se odnosi i na druge države. "Stari" Agrokor će se čistiti najvjerojatnije desetak godina. Ako postoji iluzija da će svi biti namireni u kratkom roku, to jednostavno nije realno, rekao je Novotny.

ALVAREZ OTIŠAO IZ ZAGREBA: ‘Nemam namjeru sudjelovati u tenderu, no ako me se osobno pozove…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo