'UKUPNA KLIMA JE U KORIST NERADA' / Ekonomski analitičar razotkrio apsurd Hrvatske: 'Ovo je prijelomna godina. Vinari su dobar primjer'

Image
Foto: Mia Slafhauzer/Pixsell

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je u N1 Studiju uživo kretanje inflacije, mjere Vlade, kao i rast cijena

18.8.2023.
18:31
Mia Slafhauzer/Pixsell
VOYO logo

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je na N1 kretanje inflacije, mjere Vlade, kao i rast cijena. Rekao je da intervencije Vlade samo štete usporavanju inflacije. "Ako želimo stati na kraj inflaciji, izbaciti je iz ekonomskog sustava, intervencije Vlade bi trebale stati" dodao je.

“Fiskalne intervencije na tržištu su kontraprodutkivne, u suprotnosti s mjerma koje provodi Europska središnja banka da se podizanjem kamatnih stopa i smanjivanjem novca u opticaju inflacija izbaci iz ekonomskog prostora. Inflacija je uvijek monetarni problem, ne fiskalni. Moramo smanjiti količinu novca u opticaju i tako doći do nove ravnoteže.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da ne treba za sve kriviti trgovce jer uzrok domaće inflacije treba tražiti u nedovoljnoj ponudi hrane, posebno sad u vrijeme navale turista. Ističe i da druge mediteranske zemlje imaju niže stope poreza na hranu.

Image
'Koriste odmore da se poprave' /

U našem susjedstvu cvjeta zdravstveni turizam: Implantati 600, u Njemačkoj 3500 eura, veće grudi 3000, a tamo 7400 eura

Image
'Koriste odmore da se poprave' /

U našem susjedstvu cvjeta zdravstveni turizam: Implantati 600, u Njemačkoj 3500 eura, veće grudi 3000, a tamo 7400 eura

“Problem su unutarnja očekivanja, velika očekivanja od turizma. I mediji imaju odgovornost. Stalno se govori o važnosti turizma, da bez njega ne možemo preživjeti, a to onda je podloga za psihologiju podizanja cijena. Očekivanja su napuhana, vjerujem da je ovo prijelomna godina kad će se ispuhati očekivanja da turizam može progutati bilo koju cijenu. Velik broj turista mali broj dana ostaje u Hrvatskoj. Nemamo dovoljno hotelskih kapaciteta. Velika potrošnja turista uzrokuje veliki uvoz hrane.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zaputili smo se starom cestom prema moru i istražili koliko košta vrući odojak: 'Jasno je cijena abnormalno otišla'

Ekonomija turističkog sektora je loša

Novotny smatra da je ekonomija turističkog sektora loša te je pritom istaknuo apsurd da je kod nas normalno jesti rajčice iz Italije u Dalmaciji. “On koliko doprinosi nacionalnoj ekonomiji, toliko radi troškove”, kaže stručnjak i dodaje: “Lokalna zajednica će puno toga moći reći zašto im je masovni turizam štetan. Na nekim otocima je to već nemoguće kontrolirati. Nisam siguran u konačne rezultate turizma. U Hrvatskoj je normalno jesti rajčice iz Italije u Dalmaciji, vani se to ne događa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe primjer Irske: “Irska je bila uvoznik hrane, a pretvorila se u izvoznika, financirali su oko 150 malih mljekara iz EU fondova koji izvoze cheddar i irski maslac koji možete naći u svakoj trgovini u Hrvatskoj umjesto da hrvatski proizvođači sira opskrbljuju naše dućane. Sirane na Pagu su izuzetak, ali u Slavoniji nemate nijednu poštenu proizvodnju sira. To je jedan od većih vladinih propusta agrarnih politika.”

Novotny je mišljenja da je ukupna klima u Hrvatskoj bila u korist nerada. “Poduzetništvo nije dovoljno poticano, nemamo dovoljno ljudi zainteresiranih za mljekaru u Lici ili Slavoniji, svi očekuju od Vlade zaštitu i poticaje, a da se ništa ne mora raditi. Ovo je prijelomna godina. Vinari su dobar primjer, napravili su iskorak i turisti tu cijenu hoće platiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo