daleko od domovine / Dvojica Sirijaca preko televizije gledali kako im se domovina raspada: evo kako komentiraju stanje u Siriji

U domovima svih njih s pažnjom se prate vijesti iz domovine. I dok jedni zahvaljuju Trumpu na napadu, drugi negoduju

14.4.2018.
18:54
VOYO logo

U Hrvatskoj trenutačno živi oko 400 Sirijaca. Nešto manje od polovine doselilo je još za vrijeme bivše države. U domovima svih njih s pažnjom se prate vijesti iz domovine. I dok jedni zahvaljuju Trumpu na napadu, drugi negoduju. Dvojica Sirijaca, ali oprečnog mišljenja podijelili su svoje stavove za RTL Danas.

"Dođi, habibi ili dođi ljubavi." Tako 70-godišnji umirovljeni veterinar Hicham doziva unuka da mu se pridruži u vrtu. Topli proljetni dan narušavaju samo vijesti iz domovine. I strah za one najbliže u vihoru sirijskog rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa gledajte, dan i noć. Znate kad padne bomba onda ne pita tko si, što si, kamo ideš, od kud si. Za njih strahujem uvijek", kazao je Hicham Naolo.

I ne samo za njih, kaže, za cijeli narod Sirije. Zadnji je put u rodnom Alepu, iz kojeg je na studij u Zagreb došao još prije 50 godina, bio 2010. godine. Svega tri mjeseca prije nego je rat počeo. Tada je to još bila divna zemlja u kojoj se lijepo živjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim se ne bi složio njegov sunarodnjak inženjer strojarstva – Mahmoud koji u Hrvatskoj živi već 38 godina. Od 70-tih godina i dolaska režima, tvrdi, tamo nema sreće.

"S tim režimom došla je i diktatura, došla je korupcija i kriminal na veliko", izjavio je Mahmoud Kassabji. Zadnje tri noći njegova obitelj provodi pred televizorom. Iz minute u minutu prati se stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je sada gospodin Trump, hvala ti Boga što si to učinio, a rekao si ako ćeš upotrijebiti još jednom kemijsko oružje, mi ćemo izvršiti taj napad", nadodaje.

U ratu je izgubio brata. Ostatak njegove obitelji raseljen je po cijeloj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka, Austrija, Hrvatska, Rumunjska, Cipar, Turska. Sad zamislite to je jedna obitelj da smo mi raseljeni u tih šest država koje sam vam nabrojao", kazao je Mahmoud.

I koliko god se u političkim stavovima razlikovali - i Mahmoud i Hicham imaju istu želju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveća želja je, znate, mir u svijetu svima. Mir, mir, spokoj."

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo