Najmlađe staro dva dana!? /

Dva tjedna nezakonito držali malu djecu njemačkog para u domu za nezbrinutu djecu: Ministarstvo utvrdilo niz propusta

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Djeca su bila u dobi od dva dana, dvije i četiri godine. Utvrđuje se nevjerojatan propust da u državnoj instituciji zadržavaju djecu bez valjanih papira i zakonske procedure

17.12.2021.
10:25
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Izvanredni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb Split utvrdio je da su u Domu za djecu "Maestral" 12 dana protuzakonito držali troje skroz male djece obitelji iz Njemačke. Djeca su bila u dobi od dva dana, dvije i četiri godine. 

Došlo je do kršenja niza domaćih zakona i europskih konvencija te administrativnih propusta, a najporaznija je činjenica da su djeca provela u domu 12 dana bez pravne osnove odnosno nezakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za socijalnu skrb Split je žurnom mjerom izdvojio iz obitelji troje djece i smjestio ih u Dom 16. studenoga, ali o tome nije obavijestio nadležni sud u roku od 72 sata kako propisuje Obiteljski zakon, javlja Slobodna Dalmacija.

Sukladno tome, zakon navodi, ako se sudu ne dostavi prijedlog o potvrđivanju mjere, ona prestaje vrijediti, što se u ovom slučaju dogodilo 19. studenoga. Unatoč tome, nitko iz Centra nije obavijestio "Maestral" o tome te su novorođenče, odvojeno od majke drugi dan nakon rođenju, i drugo dvoje djece boravili tamo do 2. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se dogodio nevjerojatan propust da u državnoj instituciji zadržavaju djecu bez valjanih papira i zakonske procedure, tek će se utvrditi.

Image
Izuzetan uspjeh medicine! /

U Klaićevu stigla sa 2% šanse za preživljavanje. Ali, nakon 5 mjeseci i 16 operacija izliječena je djevojčica Anđela

Image
Izuzetan uspjeh medicine! /

U Klaićevu stigla sa 2% šanse za preživljavanje. Ali, nakon 5 mjeseci i 16 operacija izliječena je djevojčica Anđela

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 7. je prosinca provelo izvanredni upravni nadzor nad zakonitošću rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Split. O obavljenom izvanrednom upravnom nadzoru sastavljeno je izvješće koje sadrži prikaz utvrđenog stanja i ukupno mjere koje u određenom roku Centar za socijalnu skrb Split treba poduzeti radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

„Među naloženim mjerama u konkretnom slučaju je i utvrđivanje odgovornosti stručnog tima od strane ravnatelja Centra te mjera utvrđivanja odgovornosti ravnatelja od strane Upravnog vijeća Centra. Ravnatelj CZSS-a Split obvezan je očitovati se na izvješće, nakon čega se planira provesti i kontrolni upravni nadzor“, navedeno je u odgovoru Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je iznimno brzo reagiralo na prijavu i provelo izvanredni upravni nadzor.

U izvješću je nadalje navedeno kako se treba postupati sukladno načelu materijalne istine tako da se izlaskom na teren utvrde sve relevantne činjenice, neovisno od mišljenja drugih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rješenju Centra o oduzimanju djece bili su navedeni netočni podaci dobiveni iz KBC-a Split. Sporno je i što su izvješća o riziku za četverogodišnje i dvogodišnje dijete sadržavala doslovno iste podatke, a za bebu nije ni postojalo, iz čega je očita nedovoljna posvećenost svakom djetetu pojedinačno i manjkavost stručne procjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo