METEOROLOZI UPOZORAVAJU / Dunja Mazzocco Drvar sa skupa u Alpama: 'Ako ne popravimo što smo pokvarili, skijanje će biti luksuz'

Meteorolozi su se okupili u Alpama kako bi raspravljali o klimatskim promjenama

17.11.2019.
20:05
VOYO logo

Kako zaustaviti klimatsku krizu i još jasnije javnosti objasniti probleme koje izaziva globalno zagrijavanje - bila je tema velikog sastanka vodećih televizijskih prognostičara iz Europe. Meteosummit održan je u austrijskim Alpama.

''Svijest o promjenama porasla zahvaljujući meteorolozima''

Ledenjak Stubai, mjesto na kojem se održava 13. međunarodni summit o vremenu, nalazi se ispod glečera visokog 3200 metara. Meteorolozi koji su se sastali dio su grupe Klima bez granica. Riječ je o meteorolozima koji se svaki dan obraćaju milijardi gledatelja diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svijest o klimatskim promjenama porasla je s 50 na 85 posto zahvaljujući meteorolozima'', smatra  Jarek Kret, meteorolog iz Poljske.

Na glečer u Alpama se ne može jer je za to područje izdan narančasti meteoalarm zbog snježne oluje koja će donijeti još pola metra snijega, ali i vjetra koji bi mogao uzrokovati lavinu. Ista je to oluja zbog koje je u Francuskoj jedna osoba stradala, a Hrvatska je pod drugim udarom juga i obilnihoborina, s lica mjesta potvrdila je naša meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alpe u budućnosti čeka više kiše

''Kad bi se voda koju bismo dobili otapanjem samo alpskih glečera izlila u Hrvatsku, svi bi Hrvati stajali u vodi dubokoj 25 centimetara. Do 2050. godine glečeri će izgubiti pola svojeg sadašnjeg volumena'', komentira dr. sc. Kay Helfricht iz Instituta za interdisciplinarna istraživanja glečera.

Prema izvješću UN-ova Međunarodnog panela za klimatske promjene, Alpe će sljedećih desetljeća imati više oborina nego dosad, a s obzirom na porast temperature, sve je veći udio kiše. Snježna se granica diže i skijališta će se morati dizati na veće nadmorske visine. Povećat će se i učestalost i trajanje sušnih razdoblja pa ni voda za umjetni snijeg neće uvijek biti na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U istočnom Tirolu pada već drugi ovogodišnji obilni snijeg i pred nama je dobra skijaška sezona. Hoće li već sljedeća krenuti znatno kasnije i koliko će snijega biti, ne mogu vam u ovom trenutku reći, ali znam da će, ako ne popravimo to što smo pokvarili, skijanje u Alpama postati - luksuz", zaključuje Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo