52 milijuna eura / Dugovi preneseni na grad: Splitu prijeti bankrot zbog nikada dovršene Spaladium Arene?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Odluka arbitraže HGK u slučaju Spaladium Arene još službeno nije stigla u Split, a gradonačelnik za sutra najavljuje konferenciju za novinare

14.12.2016.
18:40
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Spaladium Arena nikad nije dovršena. Splitu je ostala u nasljeđe pravna borba s bankama koje sada pravorijek arbitražnog postupka imaju na stolu. Prema tome raskinut je ugovor o Javno-privatnom partnerstvu između Grada Splita i tvrtke Sportski grad.

"Istim pravorijekom utvrđeno je kako su sva prava i obveze prenesene na grad Split. To bi ukratko značilo da Split ima odgvornost prema dvorani, ali i prema bankama koje su finacirale projekt", kaže pravni zastupnik Erste banke Lovro Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug iznosi oko 52 milijuna eura, a kamate rastu iz dana u dan. No splitski gradonačelnik još čeka službeni dokument s rješenjem.

"Kad pročitam to i nakon što se dogovorim s odvjetničkim timom, onda ću vam svaki detalj obrazložiti. Sad ne želim komentirati to, mogu reći da sam razočaran što se Split gura kao problem, i što se spominje bankrot", kaže gradonačelnik Ivo Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bankrot grada unatoč velikome dugu prema bankama, ne vjeruje ni gradska vjećnica Marijana Puljak.

"Vjerojatno grad neće otići u stečaj, naći se model kako te dugove platititi kroz dugi niz godina i brojne rate, a trebala bi pomoć i država koja je da se tako izrazim i uvalila grad u problem", kaže gradska vijećnica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arena je izgrađena zbog Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine u doba Ive Sanadera. TPN je trebao vraćati bankama kredit za gradnju arene, no završio je u stečaju nakon što je Grad Split za vrijeme Keruma prestao plaćati najam dvorane. 

"Grad treba uzeti konzultantsku tvrtku koja će bankama poslati pismo namjere i reći im: 'Platit ćemo 12 posto, ako je 60 milijuna neka plati 7 milijuna. Ili prihvati ili idemo dalje u spor'", poručuje gradski vijećnik HGS-a Željko Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravno komplicirana priča tako je dobila svoj pravorijek, ali rasplet se tek očekuje idućih dana.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo