52 milijuna eura / Dugovi preneseni na grad: Splitu prijeti bankrot zbog nikada dovršene Spaladium Arene?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Odluka arbitraže HGK u slučaju Spaladium Arene još službeno nije stigla u Split, a gradonačelnik za sutra najavljuje konferenciju za novinare

14.12.2016.
18:40
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Spaladium Arena nikad nije dovršena. Splitu je ostala u nasljeđe pravna borba s bankama koje sada pravorijek arbitražnog postupka imaju na stolu. Prema tome raskinut je ugovor o Javno-privatnom partnerstvu između Grada Splita i tvrtke Sportski grad.

"Istim pravorijekom utvrđeno je kako su sva prava i obveze prenesene na grad Split. To bi ukratko značilo da Split ima odgvornost prema dvorani, ali i prema bankama koje su finacirale projekt", kaže pravni zastupnik Erste banke Lovro Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug iznosi oko 52 milijuna eura, a kamate rastu iz dana u dan. No splitski gradonačelnik još čeka službeni dokument s rješenjem.

"Kad pročitam to i nakon što se dogovorim s odvjetničkim timom, onda ću vam svaki detalj obrazložiti. Sad ne želim komentirati to, mogu reći da sam razočaran što se Split gura kao problem, i što se spominje bankrot", kaže gradonačelnik Ivo Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bankrot grada unatoč velikome dugu prema bankama, ne vjeruje ni gradska vjećnica Marijana Puljak.

"Vjerojatno grad neće otići u stečaj, naći se model kako te dugove platititi kroz dugi niz godina i brojne rate, a trebala bi pomoć i država koja je da se tako izrazim i uvalila grad u problem", kaže gradska vijećnica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arena je izgrađena zbog Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine u doba Ive Sanadera. TPN je trebao vraćati bankama kredit za gradnju arene, no završio je u stečaju nakon što je Grad Split za vrijeme Keruma prestao plaćati najam dvorane. 

"Grad treba uzeti konzultantsku tvrtku koja će bankama poslati pismo namjere i reći im: 'Platit ćemo 12 posto, ako je 60 milijuna neka plati 7 milijuna. Ili prihvati ili idemo dalje u spor'", poručuje gradski vijećnik HGS-a Željko Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravno komplicirana priča tako je dobila svoj pravorijek, ali rasplet se tek očekuje idućih dana.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo