Zanimljivi rezultati /

Dubrovnik: Koliko se zadržavaju i koliko troše gosti s kruzera? Dnevna potrošnja duplo veća

Istraživanje Hrvatskog instituta za turizam objavilo svoje rezultate

10.11.2018.
16:00
VOYO logo

Koliko se dugo putnici s kruzera zadržavaju u Dubrovniku, koliko su stari, što im je lijepo, što im se ne sviđa i koliko su bili laki na novčaniku 2018. godine?

Sve je to u svom istraživanju ispitao Hrvatski institut za turizam. Rezultate je doznao novinar RTL-a na Četvrtom Europskom festivalu turizma i strategije u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna starost im je 49 godina. Više od 90 posto njih u Dubrovnik dolazi po prvi put. U njemu se zadrže u prosjeku 5 sati i za to vrijeme, svaki od njih, barem jednom otvori novčanik

„U prosjeku putnici troše 58 eura, po izlasku s broda odnosno boravku, a članovi posade negdje oko 28 eura“, rekla je Zrinka Marušić s Instituta za turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevna potrošnja putnika s kruzera skočila je za duplo od posljednjeg istraživanja iz 2006. godine. Danas dolaze putnici veće platežne moći, najbrojniji među njima su Britanci i Amerikanci. Svaki deseti putnik s kruzera u Dubrovniku će kupiti autohtoni prehrambeni proizvod, a čak dvije trećine njih neće iz grada otići bez suvenira

Iako posjet Dubrovniku u gotovo svim segmentima ocjenjuju s odličnim, zanimljivo je kako su upravo ponudu u dubrovačkim dućanima ocijenili lošom, a još zanimljivije je što one, koje se često naziva glavnim krivcima za dubrovačke gužve, upravo to najviše smeta.

„Putnici nam kažu da je to možda najlošiji element ponude - upravo te gužve i u prometu, ali i samoj destinaciji, to naravno nije sa strane putnika alarmantno, ali je najlošije ocijenjen element“, kaže Marušić.

Fokus konferencije je zato i stavljen na kruzere i održivi turizam. Grad je već od iduće godine najavio najviše dva broda dnevno, no neće se na tome stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U 2020. godini lučka uprava Dubrovnik je sada već pustila u javnost pravila luke i maksimalni kapacitet od 4 tisuće putnika istovremeno je dozvoljen da dođe u sam grad Dubrovnik“, poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Na zadovoljstvo samih putnika s kruzera, turista koji u  gradu borave i građana koji u njemu žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo