duboki jaz u društvu / Državno odvjetništvo istražuje je li Prcelina izjava o NDH kazneno djelo, analitičari: 'Dotakli smo dno'

Jučerašnjom propovijedi svećenik Luka Prcela prešao je granicu prihvatljivog u civiliziranim društvima. Državno odvjetništvo sada razmatra ima li elemenata kaznenog djela, a analitičari poručuju - dotaknuli smo dno

9.5.2016.
18:41
VOYO logo

"Ja nikako ne mogu oprostiti Kolindi Grabar Kitarović što je izjavila da je Hrvatska dražva nezavisna nije bila nezavisna i da je bila zločinačka", poručio je s oltara svećenik Luka Prcela predsjednici.

Image
s oltara poslao poruku predsjednici /

Prceli nije žao zbog propovijedi i ponavlja: 'NDH je bila legalna i međunarodno priznata država'

Image
s oltara poslao poruku predsjednici /

Prceli nije žao zbog propovijedi i ponavlja: 'NDH je bila legalna i međunarodno priznata država'

Je li ova izjava kršenje zakona zbog govora mržnje? Kazneni zakona među ostalima kaže da će biti kažnjen svatko tko javno odobrava djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zloĉina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo kako državno odvjetništvo razmatra ima li u propovjedi svećenika elementa kaznenog djela. Međutim, Prcela u izrečenome ne vidi ništa loše.

"Ostajem pri tezi da je NDH bila međunarodno priznata država kao i sve države, i ništa manje neovisna nego ova sadašnja", kazao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bila je priznata samo od nacističke Njemačke i fašističke Italije. 

Hrvatska biskupska konferencija nije htjela komentirati stav svećenika Prcele, kažu tek kratko da podržavaju stav Hrvatske dominikanske provincije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propovijed  koju je prior dominikanskoga samostana izrekao na misi njegovo je osobno razmišljanje i nije stajalište dominikanske provincije. Svećenik izgovara svoju propovijed prema savjesti i nitko njemu nadređeni ne može određivati ni kontrolirati što će u pojedinoj propovijedi izreći", priopćili su.  

Dodaju da bi se u propovijedima trebala tumačiti Božja riječ, pozivati na pomirenje i zajedništvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ponovnog osvajanja SDP-a, Zoran Milanović na skupovima je počeo pozdravljati s 'drugovi i drugarice', pozdravom koji nije zabranjen zakonom, ali izaziva dodatne podjele u javnosti.

"Previše gubimo vremena i mislim da smo dotaknuli dno u tim temama i trebalo bi apelirati na naše političke elite i da se zauzmu i da oni prvi se znaju odrediti prema našoj prošlosti, zakopati te ideološke i ratne sjekire, a onda će se to reflektirati očito i na obične ljude", istaknuo je Božo Skoko, stručnjak za odnose s javnošću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društo koje je podijeljeno teško da može očekivati boljitak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo