zbog ulaska u eurozonu / Državne financije stoje dobro, ali građani ne osjećaju da je život išta bolji, strepe i od eura

Potvrđen je najviši kreditni rejting dosad, a Hrvatska će, prema Fitchu, ostvariti i znatno viši gospodarski rast

29.10.2022.
20:00
VOYO logo

Kreditna agencija Fitch potvrdila je Hrvatskoj do sada najviši kreditni rejting i najavila rast BDP-a veći od očekivanog. I to najviše zbog ulaska u eurozonu ali i zbog mjera pomoći uslijed energetske krize. No dok državne financije stoje dobro, građani ne osjećaju da im je život postao išta bolji. Da, i još strahuju da će s uvođenjem eura - biti i gore.

‘’Ništa si ne mogu priuštiti ni kaj bi si negdje kupila niti nigdje ništa, penzije male, nitko ništa ne povisuje. Oni za sebe se bore, a nas nitko ne pita’’, kazala je Kata Škrtić iz Križevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Kaj bi bilo bolje, sve lošije i lošije, to će vam svatko reći’’, komentirala je Bosiljka Abrlić iz Zagreba.

‘’I moji vršnjaci, i svatko u državi osjeti da je velika razlika u cijenama i da to definitivno predstavlja problem za svakog’’, rekao je Luka Culej iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mirovine se jesu neku mrvicu povećale, ali to je u odnosu na porast cijena - beznačajno. Tako da, teško je živjeti danas’’, kazala je Riječanka Mirjana Anzur.

‘’Ne, ne osjetimo nikakav kreditni rejting koji je povišen, dapače. Ne osjećam se dobro, jer nije dobro, jer situacija nije dobra’’, rekao je Riječanin Željko Brgles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u brojkama stvari izgledaju nikad bolje. Potvrđen je najviši kreditni rejting dosad, a Hrvatska će, prema Fitchu, ostvariti i znatno viši gospodarski rast. Umjesto 3,3 - BDP će u ovoj godini porasti 6,1 posto, a rast će se nastaviti i u idućoj od 1,1 posto.

A sve zbog, kako navode, ulaska Hrvatske u eurozonu, smanjenja javnog duga, ispunjenja reformi, Vladinim mjerama pomoći uslijed energetske krize i političkoj stabilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’To znači da je njihova procjena još optimističnija nego ona s kojom je Vlada izašla prije 10-ak dana kada smo prvi put kao buduća članica eura usvajali nacrt proračunskog plana’’, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Image
I dalje smo BBB+ /

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske. Vlada se pohvalila

Image
I dalje smo BBB+ /

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske. Vlada se pohvalila

‘’Kada govorimo samo o razdoblju od početka ruske agresije na Ukrajinu - Hrvatska je praktički jedina država koja je bilježila povećanje kreditnog rejtinga od sve tri agencije’’, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa i na "Danu eura" u Zagrebu…

‘’Za njega sigurno nema broj, za mene još ima’’, izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Vujčić optimistično najavljuje - u svim zemljama koje su uvele euro, standard je porastao.

‘’Tako da to onda možemo očekivati i u Hrvatskoj, najbolje je gledati imamo 19 primjeraka. Znači, imamo 19 zemalja koje su ušle u euro i imamo 5 zemalja srednje istočne Europe koje su već ušle u euro, prema tome imamo iskustva koja možemo vidjeti’’, kazao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani ipak skeptični.

‘’Mislim da će kad uvedu euro u prvom mjesecu biti još teže svima nama’’, rekla je Ivana Zečević iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Koji imaju, ti će i imati, a mi penzioneri mali nemamo ništa’’, komentirala je Škrtić.

Jer već vide koliko u novoj valuti iznose njihove mirovine i plaće, a za dva tjedna i Vlada će predstaviti prvi proračun koji će biti iskazan i u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo