DRŽAVA ŽELI POTJERATI I ONO MALO LIJEČNIKA ŠTO NAM JE OSTALO? / Pazite što su im sad priredili, i još k tomu prijete kaznama do 10.000 kn!

Image
Foto: Pixsell

Već prvi vikend pokazao je da na terenu mnoge stvari ne funkcioniraju

21.11.2019.
18:22
Pixsell
VOYO logo

Nakon osam godina riješen je problem dežurstava liječnka u Splitsko-dalmatinskoj županiji - vikendom, blagdaom i praznicima to će podjednako obavljati svih 240 obiteljske medicine, a u to spadaju i koncesionari i oni pod okriljem Doma zdravlja.

Ne dođu li na dežurstvo, mogli bi platiti kaznu od pet do deset tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to često biva u Hrvatskoj, prvi problemi su se već pojavili.

I privatnici moraju dežurati

Liječnica Ilonka Kasalo vikendom će dežurati pet puta godišnje, i to po cijeloj županiji. "Nije istina da ne želimo raditi - svi liječnici koji imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje obavezni su dežurati, rekla je liječnica obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htjeli dežurati ili ne, sada su obavezni i privatnici, a pritom će teret morati dijeliti s kolegama iz manjih sredina, piše HRT.

"U Makarskoj ili Imotskom trebali su dežurati po deset ili jedanaest puta godišnje, u centru Splita su kolege trebale dežurati jedan i pol, dva puta", kaže ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a Marko Rađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novoj regulaciji, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 240 obiteljskih liječnika dežura na šest lokacija, a pedijatri i stomatolozi kao i dosad - samo u Splitu - u ambulanti na Mertojaku.

Stvari u praksi još ne funckioniraju

Već prvi vikend pokazao je da na terenu mnoge stvari ne funkcioniraju. Naime, neki liječnici ne voze, a ordinacije nisu opremljene unatoč obećanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U njima nema ni kompjutora, niti su spremljeni recepti, niti uputnice, niti su ordinacije dobile svoje šifre koje su trebale dobiti. Liječnici i sestre došli su u potpuno prazan prostor, ni olovke ni papira nisu imali u tom prostoru", objasnila je Kasalo.

'Mjesta dežurstava moraju biti uređena'

Pacijenata gotovo i nije bilo. "Naši kolege potegnu iz Splita, do Imotskoga, do Makarske ili Trogira da bi ondje pola dana dežurali za pet ljudi. Ako ja u ovoj mojoj ordinaciji ovdje moram imati sve uredno da bih mogla primati pacijente, mislim da ta mjesta posebnih dežurstava moraju biti uređena. Na kraju, ja bih možda rekla, ovih šest točaka, sad se vidi, da je vjerojatno - previše", rekla je predsjednica KOHOM-a Vikica Krolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici predlažu da bi efikasnije bilo da se dežura samo u Splitu i Zagvozdu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo