DRŽAVA SVIMA PLAĆA KOMPLETNU OBNOVU, OSIM SISKU: / Neki će dio morati platiti i sami! 'Mi smo građani drugog reda'

Image
Foto: Pixsell

Vlasti u Sisku zatekla je ova odluka

16.1.2021.
13:28
Pixsell
VOYO logo

Država će svim gradovima pogođenim potresom platiti 100 posto obnove, osim Sisku. Oni građani Siska koji prelaze imovinski cenzus morat će iz svog džepa platiti 20 posto troškova obnove. S druge strane, stanovnici Petrinje, Gline i ostalih mjesta neće imati nikakav cenzus - sve će im platiti država.

Na ovu se situaciju jučer osvrnula sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je objavila i dokument prema kojem će Sisak biti financiran prema istom modelu prema kojem i Zagreb - 20 posto vlastita sredstva Grada, 60 posto država, a 20 posto županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Glina i Petrinja će dobiti 100 posto državnih sredstava za obnovu.

"Ministar graditeljstva me informirao, a dobila sam i službeni prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, da će građani Siska, koji su ostali bez svojih domova, obnovu sufinancirati po modelu koji vrijedi za Grad Zagreb, dakle 20% vlastitih sredstava, 60% će financirati država, a 20% Županija. Za stanovnike ostatka Županije, znači Petrinju, Glinu i Lekenik država će financirati 100% obnove. Razlog tome je činjenica da je Sisak razvijeniji od prosjeka Republike Hrvatske. Smatram da bi drżava i Siščanima trebala financirati obnovu 100%, no hitno tražim sredstva da Grad sufinancira udio obnove koji će morati dati Siščani!", napisala je Baniček na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi smo građani drugog reda'

"U Sisku su, prema ovome, građani drugog reda jer postoje dobrostojeći ljudi i u svim ovim drugim gradovima, kao i socijalni slučajevi. Mi imamo zgradu u Capragu s 46 stanova i njima će biti potrebno pola milijuna kuna samo za dokumentaciju do troškovnika. Budu li oni sami to financirali, obnova ne može ići brzo", rekla je Ikić Baniček za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na građane Siska tako će se odnositi odredbe Zakona kao i za Zagrepčane nakon potresa 2020. godine. Prema ovoj odredbi ako vlasnik stana i njegov bračni ili izvanbračni drug, životni ili neformalni životni partner, imaju zajednički mjesečni dohodak veći od 8000 kuna, te drugu imovinu veću od 200.000 kuna (druge nekretnine, štednju, motorna vozila i plovila), ako nisu osobe s invaliditetom te ne primaju zajamčenu minimalnu naknadu, prelaze imovinski cenzus i obnova im se financira u omjeru gdje država snosi 60 posto troška, županija 20 posto, a sami vlasnici 20 posto, piše Jutarnji list.

"Dodavanjem odredbe u članak 5. stavak 2. važećeg zakona propisano je da će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, Republika Hrvatska osigurati sredstva u državnom proračunu u visini od 100 posto, dakle na tim područjima ne primjenjuje se imovinski cenzus. Što se tiče primjene imovinskog cenzusa na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, imovinski cenzus se primjenjuje na onim područjima u te dvije županije koja nisu potpomognuta, a kriteriji su isti kao i za druge županije", rekli su u Ministarstvu graditeljstva za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zanima me kako će glasati partijski vojnici iz Siska'

U subotu poslijepodne sisačka gradonačelnica oglasila se priopćenjem.

"Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi potresom pogođena područja shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kada telefonski razgovarali. Nakon 28.12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancirati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku Županija koja je de facto bankrotirala i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam. Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu, a mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse!

Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči", stoji u priopćenju Ikić Baniček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo