50% škola izvan funkcije / Država napokon nabavlja opremu za seizmologe, potvrdio Fuchs. Ministarstvo se koncentrira na pokretanje nastave

Image
Foto: RTL

Ministarstvo je iz svojega proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u

4.1.2021.
15:24
RTL
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je u ponedjeljak na sjednici Vlade da je oko 50 posto obrazovnih objekata na području pogođenom potresom izvan funkcije pa će se aktivnosti usmjeriti na organiziranje nastave.

"U pogođenom području ukupno je 58 obrazovnih institucija, a broj učenika u Glini, Petrinji i Sisku je 5658. Do danas su pregledana 42 obrazovna objekta od kojih je devet neupotrebljivo, 11 privremeno neupotrebljivo, a 22 su upotrebljiva, otprilike 50 posto objekata je izvan funkcije”, kazao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da će u predstojećem razdoblju glavne aktivnosti ministarstva biti usmjerene na organiziranje nastave za učenike i studente, dodavši kako je dio djece i obrazovnih djelatnika zbog oštećenja morao napustiti svoje domove.

Image
SJEDNICA VLADE /

Sjednica počela minutom šutnje za mlade iz Posušja! Plenković: 'Vlada je proglasila katastrofu na potresom pogođenim područjima'

Image
SJEDNICA VLADE /

Sjednica počela minutom šutnje za mlade iz Posušja! Plenković: 'Vlada je proglasila katastrofu na potresom pogođenim područjima'

Ministarstvo napokon nabavlja opremu za seizmologe

Ističe da će se na terenu osigurati pružanje psihološke pomoći za učenike i nastavno osoblje, kao i da će ministarstvo provesti žurne aktivnosti za izradu projektne dokumentacije kako bi se obnova školskih objekata realizirala u što kraćem vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je i analiza potreba za informatičkom opremom i ona će biti zamijenjena, dodao je Fuchs te napomenuo kako je ministarstvo preuzelo i plaćanje dijela troškova smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve studente koji imaju prebivalište na potresom zahvaćenom području.

Posebno je naglasio da je ministarstvo iz svojega proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u u vrijednosti 4,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Geofizički odjel Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu trenutno ima četiri akcelerografskih postaja, instrumenata za mjeru razine štete nakon potresa, a potrebno im je 25 novih. U listopadu su tražili pomoć od grada Zagreba, koji je odbio pomoći, jer se o opremi PMF-a treba brinuti država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo