afera sms / 'Država je kompormitirana po tko zna koji put': Donosimo reakcije na iskaz koji je zatresao politiku

Suradnik je FBI-a i nije pisao lažne SMS-ove za Mamića. To je samo dio iskaza Franje Varge

26.11.2018.
19:23
VOYO logo

Policija ni danas ne zna tko je u lipnju 2015. iscrtao svastiku na Poljudu, a uhićeni Franjo Varga o tome je materijalne dokaze još davno poslao ministru Davoru Božinoviću. Jedan je to od zanimljivijih detalja onoga što je Varga nakon uhićenja navodno ispričao istražiteljima. 

"Ja sam to pročitao i tražio od mojih, a i sam sam ušao u svoj mail kroz tražilicu, dotičnog gospodina nikad nisam vidio ni upoznao, ali nisam dobio ni njegov mail", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije Varga objašnjava - sve je poslao i Božinovićevom prethodniku Vlahi Orepiću. "To jednostavno nije istina i to vraćanje svastike u prvi plan treba nas uputiti na sasvim nešto drugo", kazao je Orepić.

Varga negirao da je krivotvorio SMS-ove za Mamića

Tvrdi tako se skreće pozornost s Milijana Brkića. On je u fokus priča o aferi stigao je kad je uhićen njegov kum i prijatelj - Blaž Curić jer je Vargi dojavio da ga istražuju. "Država je kompormitirana po tko zna koji put. Ključ je u odnosima Varga - gospodin Brkić - DORH", tvrdi Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga dalje u iskazu negira da je krivotvorio SMS-ove za Zdravka Mamića, pa objašnjava da mu je sam Mamić rekao kako je lažnu prepisku dobio od zaposlenice izraelskog Mossada i njemačkog BND-a. 

Iz Međugorja Mamić za idući tjedan najavljuje press konferenciju, a njegov odvjetnik Veljko Miljević objašnjava plasiranjem ovakvih informacija želi mu se naštetiti. "Zdravko Mamić s ovim postupkom obuhvaćen nije, a nisam ni čuo komentar onih koji vode postupak protiv Varge i ostalih da bi ga trebali obuhvatit", tvrdi Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvao predsjednicu i njenog savjetnika

U iskazu Varga kaže da ga je s Mamićem povezao Tomislav Karamarko. Pa i da je za HDZ pisao dio programa - što je Karamarko za RTL demantirao. Kao i informaciju koju je prenio Varga - da je bivši šef HDZa poslao Milijana Brkića tadašnjem državnog odvjetniku Cvitanu da odustane od Mamićevog progona. Tu Varginu tvrdnju demantira i  USKOK. "Nitko od bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana nije tražio odustajanje od kaznenog progona Zdravka Mamića", poručuju iz USKOK-a.

Varga u svom iskazu  Objašnjava i da je surađivao s FBI-em, a u jednom trenu govori da je predsjednica krenula u rušenje premijera. Proziva i njenog savjetnika Vladu Vladu Galića da je slao prijetnje Daliji Orešković kako bi presudila protiv Karamarka. A objašnjava i da ga je sam Galić tražio da pomogne Milijanu Brkiću oko diplome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galić, pak, tvrdi kako je sve na tu temu rekao u intervjuu za Globus. Sve što se događa uhićeni Varga i Curić prate iz zatvora. Tamo će zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela - ostati barem do 19. prosinca.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo