VIŠE IM SE NE ISPLATI / Država dala stotine milijuna kuna poticaja proizvođačima struje, a oni raskidaju ugovore: 'Možemo pretpostaviti povod'

Image

Zbog eksplozije cijena električne energije, povlaštena cijena iz ugovora s državom više nije primamljiva

17.10.2022.
9:46
VOYO logo

Proizvođači struje iz obnovljivih izvora energije ove godine masovno raskidaju ugovore s državnom, odnosno Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), a koji su im garantirali otkup sve proizvedene energije po povlaštenim cijenama, doznaje Telegram.

Naime, zbog rasta cijena električne energije, povlaštena cijena iz ugovora s državnom više im nije primamljiva jer je niža od one koja se može dobiti na tržištu.Država se, piše Telegram, ugovorima nije zaštitila od ovakve situacije pa će sada električnu energiju plaćati mnogo skuplje. I dok su to prošle godine učinila tek četiri proizvođača, ove godine ih je do kraja rujna učinilo 63.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je izračunao da su, temeljem podataka HROTE-a, upravo ti proizvođači lani bili zaslužni za proizvodnju 37,9 posto električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, a dosad im je država isplatila više stotina milijuna kuna poticaja.

Neslužbeno doznaju da penala za raskid ugovora nema jer nitko nije mogao pretpostaviti, u vrijeme sklapanja ugovora, da će se na tržištu dogoditi ovoliki poremećaji. Iz HROTE-a pak poručuju da nisu mogli ništa učiniti po pitanju raskida ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ ŠTETE /

Umjesto plinom ili strujom, rovinjska bolnica grijat će se morem: Evo kako će to funkcionirati

Image
BEZ ŠTETE /

Umjesto plinom ili strujom, rovinjska bolnica grijat će se morem: Evo kako će to funkcionirati

“Dužni smo provoditi odredbe zakona i važećih ugovora, a kojima nije zabranjen izlazak iz sustava poticanja prije isteka roka važenja ugovora. Možemo pretpostaviti da je povod za raskid ugovora trenutno povoljnija situacija za plasman na tržištu energije”

Poticana cijena električne energije proizvedene iz “zelenih izvora” (vjetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane…) uvedena je kako bi se potaknule investicije u ovu vrstu energije u situaciji u kojoj je tržište za nju tek u povojima. Takvi ugovori potpisivani su na 12 do 14 godina trajanja i mnogi još vrijede godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je uveden novi, takozvani premijski sustav poticanja proizvodnje koji je odnedavno u primjeni i koji je, tvrde energetski stručnjaci s kojima smo razgovarali, bolji od starog.

Taj model omogućava da proizvođač, u slučaju poremećaja na tržištu, ima zajamčenu cijenu. No, kada tržišna cijena premaši troškove proizvodnje – kao što je slučaj u današnjim okolnostima – onda država proizvođaču ne isplaćuje premiju iz javnog novca. „Država plaća samo ako cijena drastično padne, što se očito više nikada neće desiti“, pojašnjavaju u stručnim krugovima, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, resorni ministri zemalja članica EU dogovorili su nedavno i nova pravila kojima je tržišni prihod ograničen na 180 eura po megavat satu. Višak prihoda od proizvođača trebao bi ići krajnjim potrošačima, a neki od proizvođača s kojima su raskinuti ugovori mogli bi biti obuhvaćeni europskim pravilima pa tako smanjiti udar na cjenovni budžet i kućne financije građana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo