tihi ubojica /

Država će uštedjeti 9 milijuna kuna na 200.000 dijabetičara: 'Neki moraju birati hoće li kupiti hranu ili trakice'

Oboljeli će razinu glukoze moći provjeravati niti jednom tjedno, a trebali bi najmanje tri puta

12.6.2021.
9:10
VOYO logo

Odluku da se broj trakica oboljelima od dijabetesa tipa 2 smanji sa 100 na 50 komada na godinu, objašnjavaju preporukom struke, a u udrugama upozoravaju da im ni dosadašnja količina nije bila dovoljna.

Pokrenuta je i peticija, a detalje je za RTL Danas objasnio Marko Šiklić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igle i trakice godinama su svakodnevnica gospođe Marice. Pred našim je kamerama izmjerila svoj trenutačni šećer... 

"Evo. 4,8", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornja granica je 6,5. Mnogi je prijeđu, a da ni ne znaju.

"Nekome prije udari na bubrege, nekome na srce, nekome na krvne žile, nekome na oči. Komplikacija ima jako puno", kazala je za RTL Marica Varjačić.

Tihi ubojica osim života, odnese i dobar dio kućnog budžeta. Oboljeli od tipa 2 dosad su imali pravo na 100 komada trakica godišnje što stoji 280 kuna. Sada će ih dobivati 50, tako će razinu glukoze moći provjeravati niti jednom tjedno, a trebali bi najmanje tri puta.

Varjačić opisuje takav život:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek s 50 trakica godišnje ne može staviti bolest pod kontrolu. Ne rasterećuju sustav, nego ga opterećuju, jer nastaju komplikacije."

Novom odlukom zgrožen je i Darko Salopek koji broji 40 godina dijabetičarskog staža:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mi je recimo loše i nemam trakica, ili potrošim traku jer se loše osjećam, onda nemam za idući tjedan više traka, i to je onda problem."

Problem je i način na koji su doznali za novu odluku, objasnila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga:

"To nije nešto što bi se trebalo slučajno pronaći na internet stranici Narodnih novina, nego nešto što bi trebalo iskomunicirati, kako s osobama sa šećernom bolešću, odnosno s udrugama, tako i sa strukom."

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nisu bili raspoloženi za komentar, samo su kratko poručili da je odluka donesena prema preporuci struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi bismo trebali kao zemlja sve učiniti da preveniramo bolest i to do čega dijabetes može dovesti, a to je na samom kraju smrtni ishod, a mi idemo u suprotnom smjeru da njima smanjujemo mogućnost za kontroliranje razine šećera", rekla je Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata.

Mach dodaje: "Ako nemate baš puno financijskih sredstava onda morate birati hoćete li platiti hranu, hoćete li platiti režije ili ćete se odlučiti za kupnju trakica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom odlukom država će uštedjeti devet milijuna kuna, a posljedice će izravno osjetiti  najmanje 200 tisuća bolesnih građana.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo