AKO I DOĐE DRUGI VAL, ZATVARANJA NEMA? / Razlog je jasan - novac; 'Ispucali smo sve, cijeli svijet sada gleda u jedan model'

Image

Cijeli svijet pa i Svjetska zdravstvena organizacija sada gleda u švedski model kao idealni model za drugi val.

19.6.2020.
12:16
VOYO logo

Za razliku od prvog vala koronavirusa, uoči mogućeg drugog, vlast je znatno suzdržanija. Sintagma "drugi val" u službenoj upotrebi jako se izbjegava, a vjerojatno je da će se izbjegavati i u budućnosti. Zatvaranja u eventualnom drugom valu vjerojatno neće biti jer za to nema novca, donosi RTL Direkt.

Drugim riječima, hrvatska ekonomija toliko je već iscrpljena zbog žestokih epidemioloških mjera koje nam je u prvom valu nametnuo Krizni stožer da još jedno takvo zaključavanje ne bi mogla izdržati. Trećim riječima, kad bi Krizni stožer još jednom uveo takve mjere ne bi bez posla i plaće ostali samo zaposleni u privatnom sektoru, nego bi bez plaće ostali i članovi Kriznog stožera. A to naravno ne možemo dopustiti. Ali nije to samo slučaj u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
WHO UPOZORAVA - PANDEMIJA SE UBRZAVA: /

Njemačka ima najveći broj zaraženih u zadnjih mjesec dana

Image
WHO UPOZORAVA - PANDEMIJA SE UBRZAVA: /

Njemačka ima najveći broj zaraženih u zadnjih mjesec dana

Cijeli svijet pa i Svjetska zdravstvena organizacija sada gleda u švedski model kao idealni model za drugi val.

'Do kompletnog zatvaranja neće doći'

"Ovo što se događa u Švedskoj je loše, jer su htjeli sačuvati svoju ekonomsku situaciju, a imaju 50 tisuća oboljelih i veliki broj mrtvih", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije postavlja se pitanje - zdravlje ili spas gospodarstva? Po svemu sudeći, luksuz kompletnog gašenja ekonomskog života u Hrvatskoj, ali i u svijetu sve je manje izvjestan, poručuje Luka Brkić.

"Pretpostavljam da do scenarija kompletnog zatvaranja neće doći. Fiskalna politika, monetarna politika je više manje ispucala sve svoje adute koje je imala i sad smo bitno limitirani da bismo odgovorili na isti način kao prije nekoliko mjeseci, kako mi, tako i većina zemalja na svijetu", rekao je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Japunčić, umjesto švedskog primjera, navodi njemački kao dobar način kako se nositi s krizom.

"Njemačka je puno više društveni lockdown ostvarila, ali ekonomski ne. Puno je tvornica u Njemačkoj koje su bile i dalje otvorene, tako da u tom kontekstu sam mišljenja da ne samo Hrvatska već na razini cijele europske zajednice, evo sličan primjer će provoditi i Sjedinjene Američke Države", rekao je financijski stručnjak Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je ekonomski spas trenutačno glavni fokus, daje naslutiti i današnje obraćanje njemačke kancelarke.

Turizam je naša Ahilova peta

"Ne smijemo dopustiti da nas pandemija udalji od gospodarske perspektive zemalja članica Europske unije i na taj način oslabi naše zajedničko tržište koje je ključan faktor Europe", rekla je Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turizam o kojem Hrvatska ovisi, u slučaju drugog vala postaje Ahilova peta gospodarstva. "Zemlje koje imaju jaku izvoznu poziciju, robnu prije svega, a ne uslužnu, odnosno turizam, su jednostavno otpornije i imaju veći manevarski prostor", rekao je Brkić.

Problem je što za vrijeme kompletnog zatvaranja nema ni potrošnje, a to znači nema ni uplata u državnu blagajnu. Dio državnog novca već je otišao za poticajne mjere i očuvanje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz buduće porezne i ostale aktivnosti i okvire treba stvoriti uvjete da se ekonomija bržim rastom i razvojem iz tih novih stvorenih i bržih vrijednosti vrati ono što se sada zadužuje. U tom kontekstu vjerujem da za RH prostora za nova zaduživanja ima", kazao je Japunčić.

U Hong Kongu druga priča

Ali rast javnog duga smanjuje nam kreditni rejting, a kad je rejting nizak, onda i uvjeti dobivanja kredita postaju ozbiljniji što znači da možda i kamatne stope neće biti tako pogodne kao što su bile do sada. Sve je vjerojatnije da ćemo s koronom naučiti živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok mi opet počinjemo lagano strepiti od korona brojki, u Hong Kongu druga priča. Njihov model navelike je hvaljen od epidemiologa jer su masovno testirali odmah u startu i brzo odvajali zaražene tako da iako ih ima kao dvije Hrvatske, broj zaraženih slučajeva je tek nešto više od tisuću.

Nisu zatvarali restorane i škole, no jesu Disneyland. Baš zato danas vlada posebno veselje. Disneyland se opet otvorio nakon pet mjeseci, naravno uz propisane mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo