DRAMA U AGROKORU DOŽIVJELA VRHUNAC: / Noćas održan hitan sastanak ključnih dobavljača s ruskim bankarima, računica je poprilično strašna

Image
Foto: Screenshot: Google Street View, Pixsell

Kriza u Agrokoru jučer je dosegla svoj vrhunac.

30.3.2017.
7:08
Screenshot: Google Street View, Pixsell
VOYO logo

Image
AGROKOR NA RUBU: /

Velika tvrtka povukla potez koji bi mogao uništiti Todorića, Moody's im opet srušio rejting

Image
AGROKOR NA RUBU: /

Velika tvrtka povukla potez koji bi mogao uništiti Todorića, Moody's im opet srušio rejting

Zbog svega toga sinoć je održan hitan sastanak ključnih dobavljača s ruskim bankarima, piše RTL.

Od aktualnog ministra financija Zdravka Marića, koji je od 2011. do 2015. u Agrokoru bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, očekivat će se neko objašnjenje. Oporba ga je već pozvala na odgovornost po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako su kazali u Ministarstvu financija, on se tijekom svojeg rada u Agrokoru uopće nije bavio niti je bio nadležan za izradu financijskih izvještaja. To je zapravo bio djelokrug prvog financijaša Agrokora, Ivana Crnjca, izvršnog potpredsjednik Agrokora za financije i bliskog prijatelja obitelji Todorić.

Kako će Agrokor namiriti silne dugove?

Još nije poznato na kojim se stavkama eventualno neistinito prikazivalo stanje dugova, no financijski su analitičari dosad utvrdili nekoliko činjenica i brojki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tijekom 2017. Agrokor svojim investitorima, po raznim osnovama (od kamata i obveznica do faktoringa i raznih drugih dospijeća) mora platiti najmanje 450 milijuna eura.

Dug dobavljačima s više od 150 dana kašnjenja također je jedan od najtežih problema s kojim se Agrokor sada suočava. Prema procjeni analitičara, taj dug iznosi otprilike 2,5 milijardi kuna ili otprilike 300 milijuna eura. Zbroj svih obveza Agrokoru za tekuću likvidnost i otplatu obveza ove godine pokazuje da je kompaniji potrebno oko 750 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor je početkom godine od Sberbanka dobio kredit od 60 milijuna eura, a plaćeno je oko 50 milijuna kamata i dospjelih mjenica. Do kraja godine trebat će im još najmanje 600 milijuna eura.

Sljedeća godina bit će još gora

Godina 2018. bit će još mučnija za Agrokor. Naime, tada dospijeva minimalno 300 milijuna eura kamata te 500 milijuna eura glavnice raznih kredita. Tu je i najteži, PIK loan kredit za koji je Ivica Todorić založio kompletno vlasništvo nad Agrokorom u iznosu od 535 milijuna eura. Na kraju računice ispada kako samo po toj osnovi u 2018. Agrokoru treba minimalno milijarda eura I to bez novootkrivenih dugova o kojima su danas progovorili Rusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo