POLITIČKA DRAMA / HDZ-ovci iz saborskog odbora traže reviziju posvajanja, Ministarstvo obitelji je protiv: 'Njihov stav nije obvezujući'

Neslužbeno se doznaje kako Ministarstvo obitelji i socijalne politike neće ići ni u kakvu reviziju međunarodnih posvojenja

3.2.2023.
15:43
VOYO logo

Saborski odbor za obitelj izglasao je da se međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, preispitaju i da se utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno.

Za zaključak su glasali HDZ, Socijaldemokrati te Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista koja je predsjednica navedenog odbora, neslužbeno doznaje 24sata. SDP je bio suzdržan kao i Veljko Kajtazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA PORUKU I ZA BUKAČE /

Odvjetnica iz Zadra koja je posvojila petero djece iz Konga svima otvorila oči: 'Izloženi smo neviđenom linču, znate li što su pitali djecu?'

Image
IMA PORUKU I ZA BUKAČE /

Odvjetnica iz Zadra koja je posvojila petero djece iz Konga svima otvorila oči: 'Izloženi smo neviđenom linču, znate li što su pitali djecu?'

'Nije u interesu da se ide u reviziju'

Ipak, neslužbeno se doznaje kako Ministarstvo obitelji i socijalne politike neće ići ni u kakvu reviziju međunarodnih posvojenja.

"Saborski odbor je donio zaključke kojima predlažu da se ide u reviziju, ali njihov zaključak nije obvezujući za nas. Naš stav je da nije u interesu djece da se idu u reviziju, naš stav je da su to hrvatski državljani, riječ je o djeci koja su duboko integrirana u hrvatsko društvo, nama je osnovni cilj postupati u interesu djeteta, a interes je takav da se ne ide u reviziju", doznaje 24sata iz dobro upućenog izvora iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kekin: 'Nisam sudjelovala u glasanju'

Ivana Kekin članica je Odbora za obitelj, međutim kaže nam kako ona nije glasala.

"Održana je online sjednica na kojoj se tražilo da se glasa o tom zaključku i da se trebaju preispitati sva dosadašnja posvojenja. Smatram da to ide na štetu maloljetne djece i obitelji kojima je već načinjena šteta. Ja nisam sudjelovala u glasanju, jer mislim da je neadekvatno da se uopće to stavlja na glasanje bez rasprave. O tim zaključcima nije traženo mišljenje pravobranitelja, pravosudnih institucija, kao i institucija socijalne skrbi. Sporan je proces u kojem se donose ovi zaključci. Već je napravljena velika emotivna šteta posvojiteljima i djeci u Hrvatskoj koju u školama ispituju jesu li ih roditelji kupili", rekla je Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletić: ''Predstavnici Centra za socijalnu skrb su upoznati sa svim informacijama'

Resorni ministar Marin Piletić je nedavno kazao da je iz Demokratske Republike Kongo do sada posvojeno 131 dijete. Parovi koji su trenutno u procesu posvajanja pozvani su da provjere legalnost i autentičnost dokumenata o posvojenju, a dodatne provjere ubuduće će obavljati i hrvatski sudovi.

"U suradnji s ostalim resorima detektirali smo da postoji još osam parova koji su ishodili sudske odluke o posvojenju djece iz DR Konga, ali nisu još otišli. Njih su kontaktirali predstavnici Centra za socijalnu skrb koji su ih upoznali sa svim poznatim informacijama o sumnjama zbog koje je pritvoreno osam hrvatskih državljana", kazao je Piletić te naglasio kako slučaj iz Zambije nije rezultat pogreške hrvatskih institucija jer svi koji žele zasnovati posvojenje iz drugih zemalja imaju na raspolaganju svu moguću pravnu pomoć Centar za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko želi posvojiti iz drugih zemlja treba izraziti tu nakanu u prijavnom obrascu prilikom upisa registar potencijalnih posvojitelja, nakon čega se dobivaju informacije po procedurama Haške konvencije", kazao je ranije Piletić.

Ističe kako će sudovi, u procesu priznavanja strane sudske isprave, ubuduće kontaktirati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako bi detektirali jesu li potencijalni posvojitelji u procesu međudržavnog posvojenja upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo