Ishitrena odluka / Dr. Štagljar za RTL.hr o sporu Vlade i znanstvenika: 'Čisti amaterizam i manipuliranje Vlade sa javnošću'

Image

Nakon što se Vlada zahvalila na suradnji petorima članova Znanstvenog savjeta, pa to povukla, javio se jedan od potpisnika Apela koji je naljutio članove Vlade.

8.12.2020.
12:50
VOYO logo

Znanstvenik prof.dr.sc. Igor Štagljar žestoko je reagirao na spor između dijela znanstvenika, članova Vladinog Znanstvenog savjeta, koji su, kao i on, potpisali apel vladi i javnosti u kojem traže oštrije mjere za zaustavljanje epidemije. Ovdje možete pročitati više o tome kako je Vlada prekinula suradnju s dijelom znanstvenika iz Savjeta, vladinoj reakciji na tu vijest u ponedjeljak kasno navečer, te o samom apelu.

Image
svađa u pravom trenutku /

Vlada izbacila znanstvenike iz Savjeta, pa objavila da nije. Nenad Ban za RTL.hr: 'Rekli su mi da suradnja nema smisla. Ne znam što da mislim'

Image
svađa u pravom trenutku /

Vlada izbacila znanstvenike iz Savjeta, pa objavila da nije. Nenad Ban za RTL.hr: 'Rekli su mi da suradnja nema smisla. Ne znam što da mislim'

Reagiranje hrvatskog znanstvenika, profesora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć kasno po hrvatskom vremenu sam se osobno čuo sa trojicom članova Znanstvenog Savjeta Vlade RH koji su mi potvrdili da ih je malo prije toga nazvao gospodin Zvonimir Frka Petešić te da im je uručio otkaz suradnje u tom Savjetu. Ubrzo nakon što su sve novine i TV postaje prenijele tu vijest, Vlada je odlučila istu odluku odmah demantirati, očito zbog žestoke reakcije cijelokupne znanstvene zajednice. Kao što ste već i mogli pročitati iz medija, moj kolega i prijatelj prof. pr. Nenad Ban sa ciriškog ETH je sinoć kasno potvrdio tu informaciju te obavijestio javnost kako više nije član tog tijela. (Dr. Ban je dao detaljniju izjavu o tome za RTL, a možete je pročitati ovdje.) 

Meni nikako nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa da onda to negira pred cjelokupnoj javnosti, pogotovo kada su taj otkaz potvrdili nekolicina članova tog Savjeta. Mislio sam da živimo u demokratskoj drzavi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenog gradjanima i Vladi Republike Hrvatske ukazati na našu zabrinutost glede trenutnog stanja pandemije, kao i činjenice da se u Hrvatskoj trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije, a pogotovo da neki članovi tog Znanstvenog Savjeta u potpunosti izvrću činjenice i “uljepšavaju” epidemiološku situaciju koja nije nimalo blistava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je po meni jedno veliko poniženje prema dotičnim pet kolegica i kolega iz Znanstvenog Savjeta, i ja bih u ovoj situaciji na njihovom mjestu definitivno podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osjećali da Vam netko kaže “Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni”. Čisti amaterizam i  manipuliranje Vlade sa javnošću", kazao je dr. Štagljar u izjavi za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo