alarmantno stanje /

Dr. Ivić apelira: 'Situacija se otela kontroli, zaustavite pričesti i krizme!'; Msgr. Barišić: 'Bilo bi ih nezgodno zabraniti...'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Najveći postotak zaraženih od početka ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji

22.4.2021.
7:42
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

"Kuga 21. stoljeća" i dalje vlada našim životima i iz dana u dan padaju rekordi u broju pozitivnih na COVID-19. Tako je u srijedu u Hrvatskoj bilo 3117 pozitivnih od ukupno 10.523 testiranih, što je 30,1 posto.

Taj nacionalni postotak oborila je Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ), u kojoj je zabilježeno 39 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba privremeno, dok se stanje s brojem oboljelih od koronavirusa ne popravi, odgoditi povode za okupljanja, tj. sadašnje povode za obiteljskim okupljanjima, a to su trenutačno krizme i pričesti. Na tragu toga je, a u svrhu očuvanja ljudskih života i nedavna odluka nadbiskupa Mate Uzinića", smatra prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

I dok ovaj odnos koronavirusa i pričesti i krizmi dr. Ivić promatra sa svjetovne strane, dotle msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije, ovaj problem promatra s duhovne strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prema njegovu stavu barem za sada na prostoru SD županije, odnosno Splitsko-makarske nadbiskupije neće biti odgađanja krizmi i pričesti, piše Slobodna Dalmacija.

"Mi uporno upozoravamo svekoliko pučanstvo da se na krizmama i pričestima moraju pridržavati epidemioloških mjera, ali tu glavnu riječ vode roditelji, pastoralno vijeće, župnici. Mi želimo da se poštuju te zadane norme ponašanja i apeliramo da svaka osoba u zatvorenom prostoru mora imati sedam kvadratnih metara za sebe, da se moraju nositi zaštitne maske... Bilo bi najbolje kada bi se proslave pričesti i krizmi odvijale na otvorenome prostoru. Apeliramo do iznemoglosti na sve roditelje, župnike, obitelji da se ponašaju sukladno trenutačnom stanju na terenu. U ovom trenutku bi bilo nezgodno zabraniti pričesti i krizme, jer poslije dolaze ljeto, vrućine, i mislimo da se one tada ne bi mogle održavati", rekao je msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo