NEAMBICIOZNI PLANOVI / Dokument Vlade otkriva! Plenković nastavlja po starom, do kraja mandata neće smanjiti javni dug

Image

Sudeći prema jučer objavljenoj "Strategiji" u Vladi ne razmišljaju o bitnom smanjenju javnog duga

7.6.2019.
10:12
VOYO logo

U jučer objavljenoj "Strategiji upravljanja javnim dugom za razdoblje 2019. - 2021.", Vlada Andreja Plenkovića priznala je kako do kraja svog mandata ne misli bitno smanjivati javni dug, iako se premijer često voli pohvaliti padom udjela javnog duga u BDP-u. 

Kao što smo jučer pisali, Vlada Andreja Plenkovića je dug opće države u svom mandatu povećala za 4,2 milijarde kuna. Prema podacima HNB-a, na početku mandata u studenom 2016. godine, dug opće države iznosio je 283,4 milijarde kuna, dok je krajem veljače ove godine iznosio 287,6 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

VEZANI ČLANCI

U Plenkovićevoj vladavini dug opće države je najviši bio u studenom 2017. godine, 294 milijarde kuna, a najniži u svibnju 2018. godine - 279,7 milijardi kuna.  Ako se uzme prosjek, Plenković nas je mjesečno zaduživao 150 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcija za 2021. godinu - dug će biti  281,8 milijardi kuna

Sudeći prema jučer objavljenoj "Strategiji" u Vladi ne razmišljaju o bitnom smanjenju javnog duga do kraja mandata. Prema projekciji kretanja javnog duga do 2021. godine, do kraja ove godine on će iznositi  284,1 milijardu kuna, 2020. 283,4 milijarde kuna, a 2021. godine 281,8 milijardi kuna. Iz toga se može zaključiti da Vlada ne smatra da javni dug treba smanjivati. 

Image
Foto: Vlada RH

No, ovo što kao pozitivno postignuće svoje Vlade Plenković često ističe, a posebno u kontekstu ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, podatak je o udjelu javnog duga u BDP-u. On kontinuirano pada od 2015. godine zbog rasta BDP-a, otkad je Hrvatska izašla iz krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2015. godine udio javnog duga u BDP-u iznosio je 83,7 posto, godinu kasnije 80,5 posto, 2017. 77,8 posto, a prošle godine 71,6 posto. Vlada je u jučer objavljenoj "Strategiji" napisala da predviđa kako će do kraja 2019. udio javnog duga pasti na 71,6 posto, a projekcije govore da će u sljedećoj godini on iznositi 68,5 posto, a 2021. 65,4 posto.

BDP raste, dug ostaje isti

"Želimo zdravi rast. Taj zdravi rast nije rast na zaduženju. Upravo obrnuto, on je rast na smanjivanju našega javnoga duga", kazao je u srijedu Plenković u izjavi novinarima na skupu hrvatskih izvoznika, a jučer se na sjednici Vlade pohvalio i "rapidnim padom javnog duga".  "Mi smo najbrži od svih članica EU. Plan je do 2022. doći do 60 posto udjela u BDP-u", rekao je jučer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prema jučer objavljenim podacima, očito će taj pad udjela duga u BDP-u biti "pokretan" rastom BDP-a, a ne smanjivanjem javnog duga koji će ostati na istoj razini.

Fotogaleriju u kojoj otkrivamo koji premijeri su nas najviše zadužili pogledajteOVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo