napeta situacija /

Doktorima koji ne budu imali covid potvrdu i odbiju test prijeti izvanredni otkaz?

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Teškom povredom smatraju neopravdan nedolazak na posao dva do četiri uzastopna dana

22.9.2021.
8:12
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti ili nemaju covid-potvrdu ili nisu preboljeli bolest ili pak odbiju test na covid-19, od 1. listopada neće moći ulaziti u ustanove u kojima rade. Točnije to znači smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a zbog toga mogu dobiti i izvanredni otkaz, doznaje u Vladi Jutarnji list.

"Radni odnosi već su definirani Zakonom o radu i pravilnicima o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi, tako da se ti propisi neće morati mijenjati već će se za one koji ne žele imati covid-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu", objašnjava osoba iz Vlade. Teškom povredom smatraju neopravdan nedolazak na posao dva do četiri uzastopna dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to poslodavac učini.

"Ako netko učestalo odbija imati covid-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja covid-potvrda. Covid-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja", ističe izvor namjeru Vlade za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Gotovac, profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu ističe kako je s pravne strane uvođenje sankcija, za one koji odbiju predočiti potvrdu ili testirati se, moguće.

Predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić već se pismom obratila i ministru Josipu Aladroviću u kojem navodi da uvođenje covid-potvrda u sindikatu smatraju krajnje diskriminatorskim jer bi se primjenjivale samo na sustave zdravstva i socijalne skrbi, iako su baš te djelatnosti odgovorno podnijele i podnose najveći teret koronakrize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo