'užurbano se radi' / Dok škole stradale u potresu obnovu čekaju, zagrebački gradonačelnik otvorio je novu: 'Obnova ide cijelo vrijeme'

Cjelovitu obnovu od potresa treba 13 zagrebačkih škola i jedan učenički dom

4.12.2021.
7:30
VOYO logo

Iako je prošlo više od godinu i pol od zagrebačkog potresa, i dalje učenici 13 škola nastavu slušaju kao podstanari u drugim školama. Prva od škola koje trebaju cjelovitu obnovu bit će spremna do kraja godine. Gradonačelnik poručuje - obnova traje, a nije mu sporan ni izbor članova školskih odbora.

Godinu i 9 mjeseci od potresa, konačno iduće polugodište učenici ove zagrebačke osnovne škole ponovno bi trebali sjediti u svojim učionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radovi se približavaju kraju, užurbano se radi, očekujemo namještaj još da stigne. Učenici se vesele, posebno osmaši koji u svojoj školi žele završiti razred, a i ostali učenici jer neće više putovati i manje će vremena gubiti'', kazala je Silvana Galinović, ravnateljica OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu.

Image
plaća prosvjetarima /

Ministarstvo poslalo upute školama kako obračunavati plaće zaposlenicima koji se ne žele testirati

Image
plaća prosvjetarima /

Ministarstvo poslalo upute školama kako obračunavati plaće zaposlenicima koji se ne žele testirati

Da će se u svoju školu vratiti do iduće jeseni, očekuje ravnatelj gimnazije Tituša Brezovačkog, iako se nadao da će sve to biti puno ranije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ostalo je još nekih 3-4 mjeseca radova, ali evo ovih pola godine zastoja ćemo morati negdje kompenzirati, a to je iduće polugodište. Tamo imamo jednu smjenu, ovdje smo u dvije, naši učenici su sportaši i glazbena škola teško je to uskladiti, i oni nisu iz ovog dijela grada'', izjavio je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Dok škole stradale u potresu obnovu čekaju, zagrebački gradonačelnik u petak je otvorio novu i na dar dobio parkirno mjesto za bicikl. Obnova škola refundirat će se iz Fonda solidarnosti, a Tomašević poručuje - obnova cijelo vrijeme ide. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad smo došli na vlast bilo je prijavljeno samo 11 milijuna kuna projekata na Fond solidarnosti, a sada smo došli na prijavljenih 670 milijuna kuna projekata. Kroz pola godine ćemo iskoristiti dobar dio tih sredstava, a vjerujemo da će se rok za prijave produžiti'', rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

O imenovanju članova školskih odbora poručuje - proces još nije gotov, imenovani su samo oni koje bira mjesna samouprava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je to jedan iskorak i da će na javnom pozivu biti imenovane dvije trećine članova školskih odbora predstavnika grada, a da će jedna trećina biti imenovana tako da je to mjesna samouprava sama odlučila, a ne da o svemu odlučuje gradonačelnik'', izjavio je Tomašević.

Cjelovitu obnovu od potresa treba 13 zagrebačkih škola i jedan učenički dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od iduće godine u Zagrebu novi način obračuna odvoza otpada, prema količini! Odluka se kroz kratko vrijeme očekuje u javnom savjetovanju, a usvojena bi trebala biti do kraja siječnja.

''Radimo na modelima za privremeno omogućavanje individualne kontrole otpada, da se omogući da se plaća po kućanstvu, tj. po količini odloženog miješanog otpada. Imat će svoje prijelazno razdoblje kad ćemo prezentirati modele za koje smo se odlučili'', kazao je gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo