Sve napetiji odnosi / Dok se čeka Vučićev odgovor Plenković poručuje: 'S agresorom na Hrvatsku želimo graditi nove odnose'

Zbog odluke Ministarstva vanjskih poslova koje ga je do daljnjeg proglasilo personom non grata, Vulin je oštro reagirao u gostovanju na srpskoj državnoj televiziji. Najavio je i žestok odgovor Srbije koji do ovih trenutaka još nije stigao

22.4.2018.
20:11
VOYO logo

Daljnje napetosti u Jasenovcu izbjegnute su time što je Hrvatska zabranila ulazak u zemlju srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu. Zbog toga se, suprotno jučerašnjoj najavi, nije pojavio na posvećenju hrama svetog Ilije u Mlaki pokraj Jasenovca.

Dok se hrvatski državni vrh okupio u Jasenovcu u obližnjem selu Mlaka danas je održana još jedna komemoracija jasenovačkim žrtvama. No tamo, nakon još jedne u nizu provokacija nije mogao doći srbijanski ministar Aleksandar Vulin jer je hrvatska Vlada sinoć poslala diplomatsku notu, proglasila ga nepoželjnim i zabranila ulazak u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Vulin, koji je evo jučerašnjom izjavom, vidjeli ste kakva je ona bila nije osoba koja je svojim izjavama u proteklo vrijeme kada je dolazio u Hrvatsku doprinostilo smanjivanju tenzija nego naprotiv. Stoga je ova poruka koju smo jučer poslali jedna potrebna poruka, poruka stava i poruka odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerirati takve poteze", priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Vulin danas u Srbiji divlja i poručuje da će Srbija na notu odgovoriti državnički. A ovo je izjava od jučer zbog koje je postao nepoželjan: “Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gdje se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučit ću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri i njihova sviđanja i nesviđanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjanje vrhovnog komandanta tumači se i kao zveckanje oružjem, a sve se događa neposredno nakon incidenta zbog kojeg se iz Beograda vratio šef Sabora s delegacijom.

"Šteta je da nakon mog posjeta i one provokacije koja je došla od strane Šešelja i loše reakcije domaćina, evo sada se ponavlja još jedna neprihvatljiva izjava, ponašanje od strane čelnih ljudi srpske vlade. Na njima je da razmisle što stvarno žele. Ali ako oni misle da na ovaj način misle djelovati, vidljivo je da to tako neće ići", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mlaku je danas stigao srpski patrijarh, a i veleposlanica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić koja je notu zbog incidenta u Beogradu odbila primiti. A jasnu je poruku poslao predsjednik Skupštine Republike Srpske. “Vi znate da verbalni delikt nitko više nigdje ne odgovara za takve stvari. Mislim da bi puno bolje bilo da se drugačije gledamo i kao komšije i kao susjedi i da šaljemo jedni drugima drugačije poruke. Ne vodi ničemu ni gruba riječ, a pogotovo gruba poruka”, rekao je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Njemu je odgovorio ministar uprave Lovro Kuščević: "To nije verbalni delikt, nego klasičan primjer nepristojnosti, nepoštivanja hrvatskih institucija i na ovaj je način jasno poslana poruka i gospodinu Vulinu i svima u vladi da se Republika Hrvatska mora poštivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dok se čeka i jasnija osuda incidenta osuđenog ratnog zločinca Šešelja pitanje je kako se odnos može razvijati.

“Želimo sa Srbijom, koja je bila agresor na Hrvatsku od 91. do 95., graditi jedan novi dijalog i nove odnose, a to ne možemo graditi ako se kontinuirano nastoji davati izjave koje tome ne pridonose. Dapače, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose. I zato je ovaj stav od jučer bio potreban", poručio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na njega Vučićeva reakcija, pa možda i protumjera - čeka. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo