čekaju ono pravo / Dok jedni traže obvezno cijepljenje u zdravstvu, medicinske sestre koje su 'kontra' kažu: 'Nisam antivakserica, ali...'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Da ne pričam o interesima u pozadini, o tome da je farmacija jedan od najvećih biznisa"

28.7.2021.
8:18
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Prema zadnjim istraživanjima, gotovo 43 posto medicinskih sestara i tehničara ne želi se cijepiti, a koji je razlog tome?

“Neki se mogu čuditi što se ne želim cijepiti, a medicinska sam sestra, pa bih valjda trebala lakše prihvatiti takvu potrebu. Ali možda se ne želim cijepiti baš zato što sam sestra. Možda bolje od drugih razumijem neke detalje o cjepivu”, rekla je za DW Ivana, medicinska sestra koja radi u jednoj zagrebačkoj bolnici, a u zdravstvenom sustavu je preko 20 godina. Kažu da je svrstavaju u antivaksere, ali ona to, kaže, nije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samo se ne želim izlagati ovakvom eksperimentalnom cjepivu. Nuspojave su, prema mojim saznanjima, česte, nerijetko ekstremno teške, a nisu još sve ni poznate. I kad se testira neki novi lijek, plaća se onima na kojima se testira. Osim toga, moram podizati dvoje djece, i ne mogu si priuštiti teže nuspojave koje znaju potrajati danima”, dodaje i navodi kako nijedno mRNA cjepivo nije prošlo pretklinička istraživanja, čime su ona onda, uvjerena je, automatski diskutabilna, prenosi ovaj portal.

Image
Nedostaje interesa /

U turističkoj zemlji poput Hrvatske - nedostaje konobara: 'Ta struka već malo po malo, bojim se reći i izumire'

Image
Nedostaje interesa /

U turističkoj zemlji poput Hrvatske - nedostaje konobara: 'Ta struka već malo po malo, bojim se reći i izumire'

Cjepiva imaju dozvole jer ih je svijet požurio

Za koronavirus namjerava čekati "pravo cjepivo". DW razgovarao je i s Majom, medicinskom sestrom jedne riječke zdravstvene ustanove. Rekla je kako je sumnjičava jer su cjepiva dobila dozvole samo zato što je zaraza natjerala svijet da požuri postupak. Ipak, nije priložila nijedan dokaz uz tu tvrdnju. Razočarana je i reklamama i kampanjom koju su napravili u Rijeci. Rekla je i kako bi radije čekala da cjepivo bude pouzdano. "Mi sestre smo u središtu zbivanja, stalno s pacijentima, pa valjda nešto i znamo. Lako uočavamo razne kontradikcije u vezi s koronavirusom i cjepivima. A i razne nesistematičnosti", dodaje Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nejednak tretman je veliki problem. Živim u gradiću pored Rijeke i, dok sam bila u izolaciji, ophodnja je svaki dan tražila da im se pokazujem na balkonu. Ljudima u Rijeci nije bilo tako. I onda se čude što im ljudi ne vjeruju. Da ne pričam o interesima u pozadini, o tome da je farmacija jedan od najvećih biznisa", kazala je.

"Od zdravstvenih djelatnika očekivala bih veće povjerenje u znanost"

Ovu situaciju prokomentirala je i Dagmar Radin, istraživačica javnih zdravstvenih politika na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Rekla je kako bi od osoblja očekivala veće povjerenje u znanost. Ipak,  neprihvatljivo joj je da se radnici, pogotovo oni koji rade s onkološkim ili onim bolesnicima slabijeg imuniteta, ne žele cjepiti ugrožavajući tako i sebe i njih. Zalagala bi se Radin za obvezno cijepljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo