DOBILA ZELENO SVJETLO U SABORU I PORUČILA: /

'Nema alternative procesu proširenja, to je strateški interes Hrvatske'

Image
19.6.2017.
17:32
VOYO logo

Nakon "zelenog svijetla" parlamentarnih Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske poslove, Burić Pejčinović je dobila i potvrdu Sabora. Novoj šefici diplomacije i potpredsjednici vlade potporu je dalo 78 zastupnika dok je 35 bilo protiv.

Pejčinović Burić će zamijeniti dosadašnjeg ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ivu Stiera za kojeg je kazala je da je s njim dosad dobro surađivala i najavila je primopredaju u utorak ili srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odborima je Pejčinović Burić predstavio premijer Andrej Plenković koji je kazao da ćemo "njezinim imenovanjem zaokružiti proces koji zadnjih nekoliko dana vodimo u sastavu Vlade Republike Hrvatske".

"Smatram da će svojim političkim i diplomatskim iskustvom buduća ministrica doprinijeti da poslove rješavamo u skladu s interesima RH, međunarodnim pravom i interesima koje dijelimo", rekao je Plenković, dodavši da očekuje da će se Pejčinović Burić odlično uklopiti u tim vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene kao premijera izrazito je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude i potpredsjednica vlade, da u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u vladi", dodao je Plenković.

Mariju Pejčinović Burić, kazao je, osobno poznaje oko 25 godina, "otkad smo zajedno prije dosta vremena krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske".

"Kao poliglot i dužnosnica koja je veliki dio karijere posvetila vanjskim i europskim poslovima, zaslužila je i siguran sam da će svoj posao koji je važan i bitan napraviti na najbolji mogući način", kazao je premijer i dodao da je njezinim imenovanjem njegova vlada jedna od vlada koja u svom sastavu ima najviše žena i da je to važna poruka hrvatskim strankama.

Nova ministrica je prilikom predstavljanja u saborskim odborima kazala da promjena u vanjskoj politici neće biti i da je njezina zadaća da u ovoj "vladi kontinuiteta" nastavi sa započetim poslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važan dio naše vanjske politike biti će i dalje odnos sa susjednim zemljama, s naglaskom na BiH (...) imamo otvorena pitanja s našim susjedima, ona su naslijeđena iz prošlosti i nisu jednostavna, a rješavat ćemo ih paralelno s razvijanjem dobrosusjedskih odnosa", kazala je Pejčinović Burić.

Istaknula je da će se Hrvatska nastaviti zalagati za nastavak politike proširenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe jer je europska perspektiva ključna za transformaciju društava, sigurnost, stabilnost te i opstojnost nekih od tih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smatramo da nema alternative procesu proširenja, to je strateški interes Hrvatske", kazala je nova ministrica.

Kao druge glavne vanjskopolitičke ciljeve je navela snaženje srednjoeuropske i mediteranske dimenzije u okviru inicijative Tri mora i Višegradske skupine (V4) te suradnju sa saveznicima i korištenje članstva u NATO-u i Europskoj uniji za promicanje svojih interesa i za boljitak naših građana, poput ulaska u Schengen. Smatra da će hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. pridonijeti jačanju statusa unutar Unije i šire.

Posebice je istaknula gospodarsku diplomaciju čija bi uloga trebala rezultirati privlačenjem investicija i rastom izvoza.

Osvrnula se i na današnje priopćenje Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu u kojem stoji da će odluka o teritorijalnom sporu vezano uz morsku granicu biti objavljena 29. lipnja, kazavši ta odluka za službeni Zagreb "neće biti obvezujuća" te da su svi upoznati s našom pozicijom, kako u bilateralnim tako i multilateralnim forumima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo