Do kraja veljače krediti za spas radnih mjesta

12.1.2010.
23:07
VOYO logo

''Do kraja veljače bit će odobreni prvi krediti za oporavak gospodarstva i spašavanje radnih mjesta'', najavila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s koalicijskim partnerima, piše Večernji list.

Hoće li se ti krediti dobivati klasičnim putem, ili će se ići na dražbe, još uvijek nije odlučeno. Zna se tek da će samo djelomično za njih jamčiti država dok će dio poslovnog rizika preuzimati poslovne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o četiri do pet milijardi kuna koje će se dobiti u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom otpuštanjem obveznih deviznih rezervi. Kriterij za dobivanje kredita bit će objektivne mogućnosti da ih tvrtke kojima će se odobravati upotrijebe u prave svrhe, za opstanak odnosno za očuvanje radnih mjesta i dobro poslovanje.

Drugim riječima, tvrtke koje su propale neće moći računati na ovu kreditnu liniju. Kosor je najavila i da su se koalicijski partneri složili da pomoć gospodarstvu mora biti lišena ''političkog kišobrana'' odnosno da će se sredstva odobravati bez političkog kriterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kredita koji se naslanjaju na HBOR, Kosor je najavila i osnivanje dvaju fondova za pomoć gospodarstvu, no učinci tih fondova neće biti tako brzi, a Kosor nije željela otkriti niti koliko bi se proračunskog novca slilo u njih. Vlada će sa sjednice u srijedu u Sabor uputiti novi Zakon o prebivalištu koji, između ostaloga, treba spriječiti dvostruko prebivalište, odnosno oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, neće moći imati prebivalište i u, primjerice, BiH.

Kosor je istaknula da je to bitan posao za sređivanje biračkih popisa, a taj posao trebao bi biti gotov do do parlamentarnih izbora. Koalicijski partneri raspravljali su i o ustavnim promjenama, koje su uvjet da bi se donijelo 12 zakona potrebnih za završetak pregovora s Europskom unijom. Bude li potrebno, kazala je premijerka, zbog ustavnih promjena sastat će se i s čelnicima oporbenih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912160404006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo