SRETAN OBRAT! /

Mama djevojčice koju su odbili u MIOC-u potvrdila nam: 'Ipak će upisati tu školu'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

Ministarstvo je odlučilo u korist učenice

10.7.2024.
15:35
Screenshot RTL Danas
VOYO logo

Hrvatsku je nedavno iznenadio slučaj učenice koja je, unatoč osvojenom trećem mjestu na državnom natjecanju, ostala bez izravnog upisa u srednju školu MIOC. Izravan upis u MIOC imaju učenici koji osvoje prva tri mjesta na natjecanjima iz predmeta Kemije, Fizike, Matematike, Hrvatskog ili prvog stranog jezika te Informatike.

Kako doznajemo od majke učenice, djevojčica će se ipak upisati u tu školu. Naime, Ministarstvo je odlučilo u korist učenice te se upisuje "kao plus jedan", tako da nije ugrozila druge učenike koji su upali u tu školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NETKO ĆE SNOSITI ODGOVORNOST' /

Fuchs o padu stranice za upise u srednje škole i odličnoj učenici koja je ostala bez izravnog upisa

Image
'NETKO ĆE SNOSITI ODGOVORNOST' /

Fuchs o padu stranice za upise u srednje škole i odličnoj učenici koja je ostala bez izravnog upisa

Neobično prethodno objašnjenje škole

Podsjetimo, njezinu ocu Marku Šunjiću su iz XV. gimnazije (MIOC) u Zagrebu poslali, u najmanju ruku čudno, objašnjenje zašto djevojčica nije upisana u srednju školu.

"Vaša kći je bila u timu sama sa sobom i zato joj se bodovi ne priznaju kao pojedincu, odnosno nema pravo na izravan upis u srednju školu na temelju uspjeha postignutog na državnom natjecanju", rekli su ocu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka djevojčice: Ovakav sustav gnječi dijete koje pokazuje interes da se dodatno iskaže

Njezina majka Anita Terzić Šunjić je u prošlotjednom razgovoru za RTL Danas kazala je da kad je njeno dijete vidjelo da je dobila samo dva boda po osvojenom trećem mjestu i briznula u plač. naime, riječ je o informatičkom natjecanju u kategoriji razvoj softvera koje Agencija za odgoj i obrazovanje svrstava u timska natjecanja iako učenicima dozvoljava da se natječu i samostalno. Samostalno se natjecala i djevojčica

" A odgovor agencije je bio da je ona bila u timu sama sa sobom što suludo, jer ne znam u hrvatskom jeziku gdje postoji jednoznačno značenje riječi pojedinac i riječi tim.", rekla je mama.

Iz Agencije su tada poručili da je katalog natjecanja jasan i da greške nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U istoj kategoriji je prvo mjesto zauzeo tim za dva učenika. Kategorija kao kategorija u katalogu je timska", kazao nam je tada Vesko Nikolaus, pomoćnik ravnateljice za odgoj i obrazovanje

Pravilnik za upise u srednje škole pak kaže - učenici koji na državnim natjecanjima kao pojedinci osvoje prvo, drugo ili treće mjesto imaju pravo na izravan upis dok timski uspjeh svakom članu donosi dodatne bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" U ovoj kategoriji može se raditi o pojedincu koji radi na nekom projektu, može se raditi i o više učenika koji zajednički rade na tom projektu. Ako u pravilniku stoji da se radi o pojedincu, a ovdje bi mogli to tretirati kao pojedinca za ovu kategoriju natjecanja tako da mislim da je tu situacija jasna", kazao nam je Mateo Črep, voditelj kategorije Razvoj softvera na natjecanjima iz matematike.

Pravila se, kazali su nam tada iz Agencije, mogu mijenjati ali ne za ovu već za sljedeću školsku godinu.

"Državno povjerenstvo trebalo bi predložiti da se u toj kategoriji - razvoj softvera - učenici mogu natjecati pojedinačno kao jedna kategorija, a timski kao druga kategorija", kazao je Vesko Nikolaus.

Djevojčica je osim što joj je uskraćen izravan upis morala pristupiti prijavnom ispitu koji je obvezan za sve učenike koji žele upisati MIOC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je da se učenik u manje od 24 sata i još u tako tako stresnom okruženju uspije uopće skoncentrirati, a kamoli spremiti za prijemni ispi", kazala je majka djevojčice te dodala kako sustav koji bi trebao štiti dijete - kažnjava ga.

" 'Ovakav sustav gnječi dijete koje pokazuje interes da se dodatno iskaže", kazala je majka. Roditelji djevojčice smatraju da se ovo ne smije više dogoditi nikome te su odlučili i podići tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Odlikašica umjesto izravnog upisa u MIOC, dobila bizarnu odbijenicu. Majka: 'Ovakav sustav gnječi dijete, kažnjava ga za uspjeh'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo