PSIHIJATRICA O UDOMLJAVANJU KOD GEJEVA: / 'Medicina je konzervativna. Sa Zapada smo uvezli hamburgere, pa imamo negativne posljedice'

Image
Foto: Screenshot: HRT

"Istraživanja imaju svoja ograničenja, no ona su nastala u drugom sociokulturološkom kontekstu nego što je kontekst Hrvatske", rekla je psihijatrica

29.11.2018.
11:18
Screenshot: HRT
VOYO logo

U domovima za djecu bez roditeljske skrbi trenutno se nalazi više od 800 djece, kojima toplinu doma osim posvojitelja mogu pružiti i udomiteljske obitelji. No u novom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu nema mogućnosti da dijete udomi istospolni par, odnosno životni partneri. U Otvorenom se raspravljalo se o tome utječe li seksualna orijentacija udomitelja na razvoj djeteta, a može se reći da je emisiju obilježila izjava dječje psihijatrice Vlatke Boričević Maršanić, koja je udomiteljstvo kod istospolnih partnera usporedila s uvozom hamburgera.

Zabrinuta za socioemocinalne ishode

"Dekan medicinskog fakulteta u Zagrebu je rekao da je medicina konzervativna struka. Ne prihvaćamo odmah sve što nam se nudi kao mogućnosti dok nismo dosta sigurno da radimo u smislu dobrobiti za čovjeka, u ovom slučaju za dijete. Istakla bih da smo iz zapadnih kultura uvezli talidomid, uvezli smo hamburgere i Coca-Colu, a danas milijune i milijarde različitih valuta koristimo kako bi spriječili negativne posljedice upravo tih u jednom trenutku suvremenih stvari. Niti javnost se nije još opredijelila definitivno u ovom području. Žučne su rasprave, a budućnost će pokazati tko je u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekla kako "istraživanja imaju svoja ograničenja, no da su ona nastala u drugom sociokulturološkom kontekstu nego što je kontekst Hrvatska" te da treba još puno istraživačkog rada kako bi se utvrdili socioemocionalni ishodi.

Murganić: Zakon se uopće ne bavi pitanjem prava istospolnih partnera

Ministrica Nada Murganić kazala je kako se zakon uopće ne bavi pitanjem prava istospolnih partnera. "Zakon se ne bavi, niti smo željeli dovoditi u pitanje prava istospolnih partnera. Bili smo mišljenja da, vodeći računa o dobrobiti djeteta, dijete na kvalitetan način udomimo i zbrinemo i ne trebamo ga dodatno opterećivati s nekim upitnicima koji u našem društvu stoje", rekla je Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuraj: Oni moraju imati jednaka prava kao ostali

Stjepan Čuraj iz HNS-a istaknuo je da u Hrvatskoj na snazi zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola koji kaže da oni moraju imati jednaka prava kao i ostali. "To znači da ovim kršimo zakon o ravnopravnosti spolova i zakon o suzbijanju diskriminacije", kazao je. "Ovdje se mora misliti što je u interesu djece. Ovaj zakon ima puno dobrih stvari osim tog jednog članka. Nitko mi ne može reći da je djetetu u domu bolje nego djetetu u obitelji gdje mu pružaju njegu, pažnju i ljubav", dodao je Čuraj.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš upozorila je kako bi zbog ovog zakona moglo biti tužbi pred Europskim sudom za ljudska prava. "Državu ćemo dovesti u trošak zbog odšteta koje ćemo tim ljudima isplaćivati, proći će godine, a djeca će i dalje biti u domu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo