Pothranjeni smo i siromašni / Djeca u Hrvatskoj i dalje gladuju: 'Ručak u pučkoj kuhinji nekima od njih jedini je obrok'

Dok jedni bacaju, drugi gladuju - kronično gladnih je više od 820 milijuna, među njima stotine milijuna onih najmlađih

1.11.2019.
22:00
VOYO logo

Više od 820 milijuna ljudi diljem svijeta svaku noć zaspi gladno - među njima stotina milijuna onih najmlađih. Dok jedni gladuju, drugi bacaju i to milijardu i 300 milijuna tona hrane na godinu.

Problemi nisu samo na globalnoj razini. Pothranjenost i siromaštvo itekako su prisutni i u Hrvatskoj. Već 25 godina u humanitarnoj udruzi 'Udruženje' iz Zagreba nesebično se pomaže 400 potrebitih obitelji - od hrane, higijenskih potrepština do lijekova do odjeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Našim korisnicama mjesečno dijelimo i potvrde za kupnju namirnica koje kupujemo i dijelimo obiteljima s kojima oni mogu kupovati hranu", govori za RTL Danas Sonja Vukadinović iz Udruženja Djeca Prva.

A broj gladnih, kaže Sonja, konstantno se povećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žive jako teško i često se hrane u pučkoj kuhinji i to im je jedini obrok tijekom dana", dodaje Vukadinović. 

I nisu jedini. Više od 300 toplih obroka djeli se i u pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu koja je dan prije blagdana Svih svetih opskrbila svoje korisnike mesom i salatom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sad vidimo jedan problem u doniranju hrane. Mnoga se hrana još baca, a mi bi mogli na adekvatan način podijeliti tim siromasima koji kod nas dolaze", napominje fra Vilček Novački, voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu.

A baca se više od 400 tisuća tona hrane na godinu u Hrvatskoj, a u svijetu milijarda i 300 milijuna tone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok jedni bacaju, drugi gladuju - kronično gladnih je više od 820 milijuna, među njima stotine milijuna onih najmlađih. Najcjelovitiju procjenu stanja prehrane djece u svijetu u 21. stoljeću napravio je nedavno UNICEF.  

"Alarmantni su podaci još uvijek nažalost iako se već dugo godina ulaže u problem gladi djece na svijetu, ali podaci govore i da je još uvijek 200 milijuna djece ispod pet godina u problemu s prehranom, da su pothranjeni ili zaostaju u razvoju", govori Marin Ilej iz UNICEF-a Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najveća svjetska humanitarna kriza razdireJemen gdje je 360 tisuća djece na granici života i smrti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo