podijelili svoje uspomene /

Djeca Beslanske tragedije za Direkt: 'Prihvaćena je naša incijativa za ulicu Milana Bandića. Dao nam je sretne uspomene iz djetinjstva'

Kada i gdje će Bandić dobiti ulicu ili spomenik u Zagrebu, to još ne znamo, ali prije Zagreba ulicu sa svojim imenom bi mogao dobiti u Rusiji

4.3.2021.
22:55
VOYO logo

Kada i gdje će Bandić dobiti ulicu ili spomenik u Zagrebu, to još ne znamo, ali prije Zagreba ulicu sa svojim imenom bi mogao dobiti u Rusiji, točnije u Sjevernoj Osetiji u Beslanu. Gradu koji će vječno ostati upamćen po tragediji iz 2004. godine kada su čečenski teroristi u školi zatočili više od 1000 ljudi, učenika i učitelja.

Nakon trodnevne opsade epilog je bio 334 poginule osobe, među njima 186 djece, te 800 ranjenih. Cijeli svijet pratio je krvoproliće, a odmah nakon užasa, grad Zagreb organizirao je ljetovanje djece iz Beslana u odmaralištima na Jadranu. Cijela priča je prerasla u tradiciju koja traje do danas. Nakon smrti zagrebačkog gradonačelnika stigla je vijest iz Rusije o pokretanju inicijative za naziv po Milanu Bandiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne štede ga /

Reakcije na Bandićevu smrt: Prvi su se oglasili veliki politički rivali

Image
ne štede ga /

Reakcije na Bandićevu smrt: Prvi su se oglasili veliki politički rivali

Jedni od pokretača te incijative su djeca beslanske tragedije, Ruslan kojemu su 2004. stradale majka i sestra, i Viktor koji je izgubio strica. Za Direkt su se javili i objasnili zašto će zauvijek pamtiti ljetovanja na našoj obali. 

''Htjeli smo izraziti zahvalnost Milanu Bandiću za sve ono što je učinio za nas. Razgovarali smo s glavnim čovjekom Beslana, gradonačelnikom i on je podržao našu ideju i rekao je da to trebamo napraviti. Hrvatska je postala naš drugi dom. Bila je to najbolja rehabilitacija nakon tragedije u Beslanu. Svi imamo neko mjesto iz djetinjstva kojeg se sjetimo i bude nam toplo oko srca. Neko mjesto koje vas čini sretnim kada ga se sjetiti. Za sve nas to mjesto je Hrvatska. Kada sam u društvu s prijateljima koji su također bili u Hrvatskoj, počnemo uvijek razgovor: "Sjećaš li se onih dana u Novom Vinodolskom?" I počnemo se prisjećati tih malih stvari zbog kojih se osjećamo dobro'', kazao je Viktor Kotsoev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Godinama smo putovali u Hrvatsku nakon tragedije koja nam se dogodila u Beslanu 2004. Hrvatska je postala drugi dom zbog Milana Bandića. Svake godine pozvao e djecu iz Beslana na odmor i rehabilitaciju u Novi. Uvijek nas je dočekao na aerodromu i došao u Novi vidjeti kako se odmaram. On je za nas bio pravi prijatelj'', prisjetio se Ruslan Salkazanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo