zvjerad u zagrebu / Divlje na Perjavici: 'Susjeda je trčala preko ograde jer je divlja svinja za njom potrčala...'

Mogu prehodati i do 50 kilometara, nemaju prirodnih neprijatelja, kad ih vidite najbolje je stvarati buku da odu

4.11.2022.
20:15
VOYO logo

Metropolom i dalje haraju divlje svinje, snimio ih je sinoć gledatelj RTL-a podno Medvednice u naselju Perjavica.

Bili smo danas tamo i razgovarali sa stanovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti se bojim, niti sam ih vidla", kaže nam jedna gospođa, a druga je također u nevjerici: "Ne, nema tu u Perjavici - to se neko zamislio. Tu nema ni šume."

Šume ima, pokazuju drugi, a divlje svinje su na svoje oči vidjeli. "I po danu hodaju, jedu kestene sve živo su pojeli", svjedoči jedan stanovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idu poprijeko preko susjedinog dvorišta i preko ceste i njih pet-šest vodi sa sobom. Susjeda je tu trčala preko ograde jer je ova za njom počela trčati", kaže nam jedna stanovnica Perjavice danas.

Pokazuju nam kuda prolaze i rupe koje su iskopale. Stručnjaci kažu mogu biti opasne ovisno o kontekstu i dobu godine kada ih sretnete. Nije poželjno susresti ih kada imaju mlade ili vepra koji se tjera, a pare se od listopada do prosinca, što se isto malo pomiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAJTE NA UMU /

Iz Grada upozoravaju što vam je činiti ako susretnete divlje svinje

Image
IMAJTE NA UMU /

Iz Grada upozoravaju što vam je činiti ako susretnete divlje svinje

"To je vrsta koja se plaši čovjeka i ako ste dovoljno glasni, bučni ona će otići i prije no što je vidite", pojašnjava nam s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Susresti ih u blizini naselja nije ništa čudno, objašnjava dalje stručnjak za lovstvo. Radi se o inteligentnim životinjama, mogu prohoditi i do 50 kilometara, nemaju prirodnih neprijatelja, brzo i lako se snalaze, naselja su im izvor hrane, a za njih bezopasna. Problem je u posljednje vrijeme postala njihova brojnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihova plodnost je strahovito porasla. Po jednoj krmači preživljava pet prasadi to je duplo više nego ranije", kaže naš sugovornik s Veterinarskog fakulteta.

Na Medvednici ih je bilo i više jer tu nije bilo lova, no to se promijenilo. Lovištima inače upravlja lokalna samouprava. "Na Medvednici je odstrjel po naredbi Ministarstva poljoprivrede zbog smanjenja brojnog stanja i opasnosti od pojave afričke svinjske kuge", kaže Miljenko Kruc, predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divljih je svinja sve više, pa je ukinut lovostaj. Godine 2019. na proljeće bilo ih je 30.000, još toliko ih je odstrijeljeno. Ove godine broj je smanjen na oko 26.000, no bilo bi ih gotovo 80 tisuća, da nije naređeno smanjenje brojnog stanja na biološki minimum, odnosno da im se zajamči opstanak, a da ne ugrožavaju ljude.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo