Komentirala i lažne diplome / Divjak potvrdila nove mjere sigurnosti za državnu maturu: 'Nulta tolerancija prema varanju'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Provedbene mjere slijede novi Pravilnik o provedbi državne mature

18.5.2019.
15:26
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u subotu da će se na ovogodišnjoj državnoj maturi primjenjivati nove mjere sigurnosti. Tako, primjerice, učenici na pismenome dijelu testiranja neće moći pisati svojim kemijskim olovkama nego onima koje će nabaviti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCCVO).

Nakon što je u subotu sudjelovala na svečanosti u povodu Otvorenoga dana Instituta Ruđera Boškovića (IRB) ministrica Divjak odgovorila je i na nekoliko pitanja novinara, među kojima je bilo i ono o povećanim mjerama sigurnosti koje će se provoditi ove godine na ispitima državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanje donijelo je novi Pravilnik o provedbi državne mature u skladu s kojim će NCVVO - središnje tijelo za provedbu državne mature - podignuti razinu sigurnosti tijekom pismenog ispita državne mature. Ove godine državna matura počinje 3. lipnja i završava 28. lipnja, a nastava za maturante završava 22. svibnja.

Bez varanja na državnoj maturi i protiv lažne znanosti i lažnih diploma

Vezano uz nove sigurnosne mjere koje će se ove godine provoditi na državnoj maturi, ministrica je podsjetila kako je njezino Ministarstvo ove godine donijelo novi Pravilnik o polaganju državne mature, a jedan od noviteta je i taj da će biti jača i bolja kontrola, odnosno da će se zabraniti uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi, kako je rekla, "mogli pomoći u varanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to, ustvrdila je, "postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, a posebno na državnoj maturi". Na pitanje znači li to da učenici neće moći na pisanome dijelu ispita upotrebljavati svoje kemijske olovke, ministrica je odgovorila potvrdno i dodala kako će provedbene mjere slijediti novi Pravilnik o provedbi državne mature koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo prije mjesec dana.   

Kada je već riječ o borbi protiv prepisivanja, odnosno varanja na ispitima, novinare je zanimalo i što će biti s provjerama lažnih diploma te kako se suprotstaviti pseudoznanosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s lažnim diplomama?

Ministrica je rekla kako je to zaista veliki problem i izvijestila da se upravo na Ruđeru radi na tome kako na pravi način prezentirati znanost i slaviti one koji imaju izvrsne uspjehe u znanosti i time je još veći problem ako, dodala je, "ima varalica koji se kite onim što nisu zaslužili".

Upitana hoće li provjeriti naplaćuju li fakulteti provjeru diploma, ministrica je ponovila kako je od početka problema govorila da će Ministarstvo pomoći onima koji nemaju kapaciteta za tu provjeru. Napomenula je kako se pokazalo da, u skladu s tumačenjem Porezne uprave, fakulteti ne mogu naplaćivati pristojbe za provjeru vjerodostojnosti diploma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestila je i kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo da Ministarstvo financija provjeri ako se događaju situacije koje nisu u skladu s njihovim tumačenjem zakona. Na pitanje je li Ministarstvo financija to provjerilo, Divjak je odgovorila niječno i dodala kako je Ministartsvo znanosti i obrazovanja tek sada poslalo zahtijev.

Apelirala je na sve fakultete da podrže tu, ocijenila je, "vrlo jaku antikorupcijsku mjeru jer i fakulteti i instituti trebaju biti mjesta u koja imamo povjerenja i na kojima slavimo one uspješne koji su to zaslužili svojim radom. Doprinos tomu je i provjera dokumenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo