pripadnici vojske i policije / Direktora banke odveli na Dravu i pucali mu u glavu, a sada državi moraju vratiti 633.000 kuna

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem su pripadnici vojske i policije tijekom Domovinskog rata pravomoćno osuđeni za ubojstvo

16.5.2018.
11:30
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

1992. sredinom veljače dvije uniformirane osobe naoružane pištoljima pozvonile su na vratatadašnjeg direktora slatinske Jugobanke Nikole Kosića. Vojni policajci Luka Perak i Damir Hokal učinili su to po nalogu i na zahtjev Dinka Mijatovića, policajca koji im je rekao da ga odvezu u graničnu karaulu na Dravi, prenosi Podravski.hr.

Mijatović im je rekao da s Kosićem mora obaviti neki privatni informativni razgovor i pitati ga neke važne stvari. Perak je na sudu ispričao kako je Mijatović direktora Kosića odveo u jednu prostoriju u karaulu na razgovor te da se tamo nalazila još jedna osoba. Peraku se činilo da je riječ o zapovjedniku karaule koji se, kaže, poslije ubio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perak je na svjedočenju rekao kako je Mijatović iz karule izašao nakon pola sata s Kosićem i rekao da bi ga netko od njih trebao ubiti na što mu je Perak odbrusio i rekao da on neće. Kako kaže, Mijatović se naljutio i Kosiću zapovjedio da se uputi stazom prema Dravi. Svojim je očima, kaže, vidio kad je Mijatović Kosića upucao hicem iz pištolja u glavu.

Vojni sud u Osijeku je vrlo brzo nakon zločina trojku proglasio krivima. Perak i Hokal zbog otmice Kosića dobili su godinu dana uvjetno, a Mijatović četiri godine i šest mjeseci bezuvjetnog zatvora. Vrhovni sud tu je presudu potvrdio još u rujnu 1994. godine, a Dinko Mijatović nikad nije priznao zločin za koji je pravomoćno osuđen te je Peraka optužio za lažno svjedočenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska u tri je navrata – od 2007. do 2011. godine – Kosićevoj supruzi, kćeri i sinu isplatila ukupno 949.000 kuna s kamatama i parničnim troškovima.

Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem su pripadnici vojske i policije tijekom Domovinskog rata pravomoćno osuđeni za ubojstvo, nakon čega je država obitelji ubijenoga morala isplatiti odštetu. U međuvremenu, Republika Hrvatska tužbom je zatražila od osuđenoga trojca da joj podmiri štetu od gotovo milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatinska stalna služba Općinskog suda u Virovitici u petak je, nakon provedene glavne rasprave, nepravomoćno presudila da Perak i Mijatović državi moraju vratiti ukupno 633.000 kuna koji su iz proračuna RH već bili isplaćeni Kosićevoj obitelji, piše Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo