U EPICENTRU / Direkt na mjestu na kojem se oslobodila sila koja je zatresla Zagreb: 'Uvijek morate biti spremni'

Ako niste znali prije, sada valjda već svi znate da je potrese - nemoguće predvidjeti

24.3.2020.
7:00
VOYO logo

U samo 10 sekundi uništio je ono što se godinama stvaralo. Dok se treslo, sekunde su se činile kao vječnost, a još ćemo dugo osjećati njegove posljedice.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U kolektivnoj svijesti postoji potres iz 1880. godine i kad se jedan takav dogodi u gradu, onda je sigurno da će se takav potres u budućnosti ponavljati. Nema pravila u kojem će se vremenskom roku to dogoditi i zato na potres u svakom trenutku morate biti spremni'', upozorava seizmolog Marijan Herak.

Da bismo objasnili kako je to izgledalo ispod tla po kojem hodamo, treba imati na umu: ploču s obje strane guraju tektonske sile, a ona na nekom dijelu ima rasjed iako je u jednom komadu - zamislite zid s malom pukotinom. Tektonske sile guraju ploču s obje strane pa dolazi do trenja, a u nekom trenutku ploča tu silu ne podnosi i izmiče se. Jedan dio odlazi prema gore, a drugi prema dolje. Oslobođena energija stvara potres, a mjesto na kojem su se ploče pomaknule je hipocentar i okomito na tlu je epicentar.

Tako to izgled kada dođe do potresa, a upravo to se dogodilo na mjestu koje smo posjetili i stajali 10 kilometara iznad hipocentra - tu se oslobodila sila koja je zatresla Zagreb i širu okolicu. Tlo je i dalje nemirno i bit će takvo idućih dana, a možda i mjeseci.

''Desetak kilometara ispod naših nogu postoji kosa rasjedna ploha na kojoj se dodiruju dva geološka bloka i oni su pod stalnim tlakom unutar Zemlje, unutar tektonskih procesa. Prekjučer ploha nije izdržala taj tlak i sad se oni namještaju u jednu novu ravnotežu. I svako namještanje znači da se oni miču jedan prema drugome, a svako to micanje je jedan novi potres koji osjetimo'', objašnjava Herak.

Image
Foto: RTL

Što je pomak veći, to je potres jači i obrnuto. Nitko ne može predvidjeti kada će se novo pomicanje dogoditi, koliko će trajati i kakav će potres proizvesti.

''Rasjed počne pucati i nastavi. Ako ne nastavi, dogodit će se mali potres i nikome ništa. Ako se steknu svi uvjeti da se mala pukotina pretvori u veliku pukotinu, onda će se dogoditi veliki potres. To vam je kao kad lomite dasku. Ponekad ćete slomiti mali komadić, a ponekad će se slomiti cijela daska. Vi na početku ne znate što će se dogoditi, ista se stvar događa i u unutrašnjosti Zemlje. I nemate drugih načina nego statistički obrađivati podatke i određivati opasnost na nekome mjestu'', objašnjava Herak.

I da, nemojte misliti da se seizmolozi ne boje potresa. Oni su u tom trenutku također nemoćni kao svi ostali. Ovako tu nemoć opisuju najbliži susjedi epicentra.

''Velika buka se pojavila i to je dolazilo baš s istočne strane kuće i pojačavalo se. I onda se počelo tresti. Horizontalni pomaci su bili veliki. Bilo je teško gledati u boravku kako stolice šeću oko stola'', prisjetio se Sjepan Šafran iz Markuševca, a Marica Budek je dodala: ''Staklo, žbuka, kuća je sva u prašini, u žbuci i prašini. Ne znam što bih rekla, ništa dobro''.

Jedina sigurnost od potresa je kvalitetno izgrađena kuća ili zgrada. Svaka kuna uložena u protupotresno ojačanje - u trenutku potresa isplatit će se višestruko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo