koliko ih ima... / Direkt ima veliku analizu gigantske plinske mreže. Biočina za Direkt 'Jedna veća tvrtka bila bi stabilnija'

U Zagrebu je plin u startu nešto skuplji od prosjeka, pa će takva biti i poskupljenja

4.2.2022.
22:32
VOYO logo

Evo i kako izgleda ta plinska piramida u Hrvatskoj. Na vrhu je 27 veletrgovaca odnosno uvoznika plina poput PPD-a, HEP-a i INA-e koji ga većinom kupuju na međunarodnom tržištu. Nabavna cijena njihovog plina poskupljuje, pa su oni povećali cijene i za svoje kupce, a to je 47 licenciranih opskrbljivača, među kojima su oni najveći javni igrači poput Gradske plinare Zagreb Opskrba, pa sve do manjih za koje možda niste ni čuli poput zagorskog metalca, ili privatnih tvrtki kakva je Vetropack straža. Među tih 47 opskrbljivača koji nude plin na hrvatskom tržištu, čak 14 ih je u obvezi javne usluge, što znači da ih je država izabrala za opskrbljivače hrvatskih kućanstava po reguliranoj cijeni koja se propisuje svake godine. Tu opet imamo GPZ Opskrbu, ali i tvrtke poput EON plina ili Plin Konjščine.

Putem 33 distribucijska područja – plin od opskrbljivača, bilo tržišnih ili javnih, putem distributera dolazi do 600 tisuća kućanstava. Kućanstva dakle mogu odabrati žele li kupovati plin po ovim reguliranim cijenama kako kupuje velika većina, ili po tržišnim cijenama od tog istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom. Svaki od tih opskrbljivača, bio mali ili veliki ima i neke svoje šefove i radnike kojima treba isplatiti plaće, pa je i to vjerojatno jedan od faktora u određivanju cijena plina koje su diljem države različite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Marko Filipović /

Gradonačelnik Rijeke o buntu zbog niskih plaća: 'Razumijem ih, i EU osjeća inflaciju. Ali, plin kod nas ne poskupljuje'

Image
Marko Filipović /

Gradonačelnik Rijeke o buntu zbog niskih plaća: 'Razumijem ih, i EU osjeća inflaciju. Ali, plin kod nas ne poskupljuje'


A koliko će točno plin poskupjeti – Vlada još ne otkriva, no neke sadašnje projekcije govore o 78 posto. Taj udar država je najavila donekle ublažiti tako što bi mogla spustiti PDV na plin koji još uvijek iznosi 25 posto. Prosječno hrvatsko kućanstvo danas na plin godišnje potroši 4950 kuna. To znači da će, čak i ako država spusti PDV na plin na 13 posto, on poskupjeti na 7950 kuna. Taman i u slučaju da se ukine PDV na taj energent, plin poskupljuje na 6950 kuna.

U Zagrebu je plin u startu nešto skuplji od prosjeka, pa će takva biti i poskupljenja. Među velikim gradovima najskuplji je u Rijeci, 6150 kuna, pa se godišnji trošak kućanstvima u tom gradu može popeti na 8925 kuna u gorem, ili na 8100 kuna u boljem slučaju.

Plin skuplji od hrvatskog prosjeka plaćaju i Splićani, Zadrani i Šibenčani, dok je u Osijeku cijena identična prosjeku. Glomazni sustav javne opskrbe plinom s čak 14 tvrtki za Direkt je komentirao urednik Jutarnjeg lista Marko Biočina koji godinama prati energetiku.

Je li vrijeme da Hrvatska razmisli o nekakvom drugačijem sustavu opskrbe plinom, sustavu koji ne bi imao toliko malih tvrtki?

''Sasvim sigurno je da bi takav sustav u kontekstu te javne opskrbe bio stabilniji, jedna veća tvrtka kroz ekonomiju volumena kroz veći broj korisnika koji bi imala pa bi bila otpornija na ovakve nagle šokove koji se ne tržištu koji se događaju. No, s druge strane iz onih iskustava koje se događaju u nekim zapadnoeuropskim državama naprosto se propašću određenog broja opskrbljivača ta tržišna konsolidacija se kroz ovu krizu može dogodi sama od sebe'', rekao je Marko Biočina, urednik Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo