Pogledajte gdje u ovoj zemlji uopće imate šansu naći posao

I dalje na tržištu rada potražnja za poslom je veća nego što je ponuda.

22.1.2015.
14:06
VOYO logo

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje sa 22. siječnjem nezaposleno je ukupno 328.354 osobe. Broj slobodnih radnih mjesta je 7.377.

Najviše se traži stručnjaka iz društvenih, humanističkih i umjetničkih područja, a trenutno je na HZZ-u više od 600 oglasa za sve županije u Hrvatskoj, iako se podaci stalno mijenjaju. Velika potreba je za radnicima iz ugostiteljskog i uslužnog sektora, a objavljeno je također više od 600 oglasa. Najmanje oglasa je za kvalificirane poljoprivredne, šumarske i ribarske radnike, ali i za direktore, čelnike i menadžere. Na dnu su i zanimanja mehaničar, strojarski monter, obrađivači metala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlike su velike što se tiče i vrste zanimanja koja se traže po županijama.

Gledano po županijama također nije svugdje ista situacija sa brojem slobodnih radnih mjesta. Usporedite li oglase na dan 22. siječnja može se vidjeti da je u nekim dijelovima Hrvatske ponuda mizerna, pa stoga jedan dio građana samo može sanjati o poslu upravo u svom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se u Gradu Zagrebu traži ukupno 727 radnika, u Splitsko-dalmatinskoj 441, Vukovarsko-srijemskoj 101, Koprivničko-križevačkoj 66, Bjelovarsko-bilogorskoj 59, Virovitičko-podravskoj 48, a Ličko-senjskoj samo 43.

Ponuda poslova u zemljama EU na stranicama HZZ-a je jako mala, ukupno njih 37, a najviše se traže građevinci i rudarski radnici, najviše u Njemačkoj, te nešto u Italiji i Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crne prognoze za tržište rada u svijetu

Podsjetimo da su procjene Međunarodne organizacije rada (MOR) u najnovijem izvješću o trendovima zapošljavanja u svijetu u 2015. negativne. Globalni izgledi za zapošljavanje pogoršat će se u idućih pet godina.

U prošloj godini u svijetu je bilo više od 201 milijun nezaposlenih osoba. MOR očekuje da će se globalna stopa nezaposlenosti povećati i u tekućoj godini pa će broj nezaposlenih porasti za tri milijuna, a u iduće četiri godine na tržištu se može očekivati još osam milijuna osoba bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I radnici u Hrvatskoj ne mogu očekivati bolju situaciju. Iako su Vladine mjere zapošljavanja donekle pokazale rezultate, nezaposlenih je i dalje jako puno, a dobiti otkaz je postala naša svakodnevica.

Top deset zanimanja na HZZ-u su već dugo vremena konobar, prodavač, diplomirani ekonomist, kuhar, odgojitelj, frizer, medicinska sestra, diplomirani pravnik, ekonomist i čistačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo