'GORKA REALNOST' / Đikić žestoko prozvao Plenkovića i Stožer: 'Umanjivali su opasnost dok ne prođu proslave'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL

Đikić je naglasio da je osobno pisao premijeru i ministru zdravlja o opasnosti koja nam prijeti, ali očito za to nije bilo sluha

8.1.2022.
21:56
Emica Elvedji/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Brojke zaraženih koronom u Hrvatskoj drastično rastu.

Nacionalni stožer civilne zaštite, u protekla 24 sata zabilježio je 8817 novih slučajeva zaraze, dok je 1820 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 249 pacijenata. Preminulo je 36 osoba, pa se ukupan broj preminulih od početka pandemije popeo na 12.841.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE STOŽER /

U Hrvatskoj ponovno ogromne brojke: Zabilježeno 8817 novozaraženih, a 36 osoba je preminulo

Image
OGLASIO SE STOŽER /

U Hrvatskoj ponovno ogromne brojke: Zabilježeno 8817 novozaraženih, a 36 osoba je preminulo

A među novozaraženima dominira soj omikron.  "U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je prije manje od dva tjedna, 30. prosinca istaknuo kako je novog soja u Hrvatskoj malo. "Sve zajedno, imamo 51 potvrđeni slučaj omikrona u Hrvatskoj", rekao je tada  gostujući u HTV-ovom Otvorenom

Da širenje omikrona u Hrvatskoj nije iznenađenje, za Jutarnji je istaknuo ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja slika širenja omikrona gorka je realnost, na koju sam, s brojnim stručnjacima, javno upozoravao da će se dogoditi. Pisao sam i osobno premijeru i ministru zdravlja o ovoj opasnosti, prije svega zato što Hrvatska ima jako nisku razinu cijepljenja i omikron se može brže i opasnije širiti među populacijom, pogađajući posebno starije i necijepljene osobe.

Nažalost, Stožer nije želio testirati na vrijeme, umanjivao je brojeve i opasnost dok nisu prošle sve 'proslave'. Imali smo potpuno krivu komunikaciju Vlade i Stožera prema građanima. Za razliku od naše, u mnogim drugim zemljama EU uvedene su preventivne mjere koje su bile prilagođene opasnosti u njihovim sredinama. Spasili su veliki broj života. Kod nas četvrti i peti val spajaju jer mi uopće nemamo adekvatne mjere i ljudi se ismijavaju s takvom politikom i mjerama", upozorio je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilično pesimistično gleda na budućnost.

!Sada je prekasno i, nažalost, teško reagirati, jer imamo više od 50 posto pozitivnih na testiranju. Možemo se samo nadati da će zdravstveni radnici svojim naporima pomoći onima koji dođu u bolnice na najbolji način. Oni će ponovno iznijeti najveći posao u borbi s virusom, ali nisam siguran da će biti adekvatno plaćeni za taj rad - dodao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo