VELIKA DILEMA / Dijete u Njemačkoj ili stan u Hrvatskoj? Dođe na isto, a visina mjesečne investicije će vas šokirati

Nijemci za odgoj djeteta do punoljetnosti ulažu iznos koji je usporediv s cijenom jednog hrvatskog stana

6.6.2023.
13:33
VOYO logo

Prema nedavnom istraživanju njemačkog Zavoda za statistiku, otkriveno je da roditeljstvo zahtijeva znatna financijska ulaganja. Prema njihovim izračunima, prosječni trošak odgoja jednog djeteta u Njemačkoj iznosi oko 10.000 eura godišnje. Ovi izračuni uključuju troškove hrane, odjeće, školovanja i radnih bilježnica, prenosi Danas.hr RTL-a.

Prema zaključcima istraživanja, jedno dijete u Njemačkoj košta prosječno 763 eura mjesečno, što godišnje iznosi 9756 eura. Međutim, troškovi za obitelji s dvoje djece ne udvostručuju se proporcionalno. Prema istraživanju, mjesečni trošak za dvoje djece iznosi oko 1300 eura, dok troje djece košta gotovo 1800 eura mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDAR NA DŽEPOVE /

Šokantni računi na obali, pogledajte koliko koštaju tonik i kava: 'Cijena ćevapa je porasla za 40 posto!'

Image
UDAR NA DŽEPOVE /

Šokantni računi na obali, pogledajte koliko koštaju tonik i kava: 'Cijena ćevapa je porasla za 40 posto!'

Šestogodišnje dijete prosječno košta 680 eura mjesečno

Istraživanje također pokazuje da se troškovi povećavaju s godinama djeteta. Na primjer, šestogodišnje dijete prosječno košta 680 eura mjesečno, dok se trošak za dvanaestogodišnjaka približava 1000 eura mjesečno. Ključni zaključak je da prosječno dijete do svoje 18. godine roditelje košta oko 165.000 eura.

To znači da Nijemci za odgoj djeteta do punoljetnosti ulažu iznos koji je usporediv s cijenom jednog hrvatskog stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje iz Zagreba izjavio je da dijete zaista košta puno novca od prvih godina: "Od osnovne opreme, prematanja pelena, robe, odjeće…" Na pitanje jesu li troškovi oko 10 tisuća eura godišnje, odgovorio je: "Da, da, možda čak i više…"

'Bolja odjeća, bolji mobiteli...'

Berislav je nabrojio različite stavke uključene u računicu: "Tu su izlasci, ne znam, malo bolja odjeća, bolji mobiteli…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanda iz Zagreba ne slaže se s izračunom: "800 eura mjesečno za dijete?! Ne, to je laž. Dijete se može odgojiti s mnogo manje novca, ali i s mnogo više. To su neusporedivi kriteriji."

Dajana iz Zagreba ističe da nije potrebno puno trošiti da biste imali dvoje djece: "Mislim da se sve može ostvariti u nekim normalnim okvirima, možda s malo skromnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo