DHMZ OBJAVIO NOVO UPOZORENJE: / Situacija se dodatno pogoršala, vrlo velika opasnost najavljena u šest hrvatskih gradova

Image
Foto: PIXSELL/DHMZ

Temperature u Hrvatskoj i dalje padaju. Meteoalarm je svoja upozorenja od ponedjeljka proširio na cijelu zemlju

25.2.2018.
20:37
PIXSELL/DHMZ
VOYO logo

Početkom novoga tjedna bit će još hladnije nego u nedjelju, uz povremeni snijeg, i na kopnu i na moru. I dalje će biti vjetrovito, na Jadranu i uz olujnu buru, na udare mjestimice i orkansku, a na kopnu je ponegdje moguća mećava, uz stvaranje snježnih zapuha.

Ponedjeljak - još hladnije, ponegdje snijeg

Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačan, uz povremeni snijeg i stvaranje novog snježnog pokrivača debljine oko pet centimetara, pa i veće. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, mjestimice s jakim udarima, a temperatura će od jutarnjih -10 do -6 °C, porasti do vrijednosti između -6 i -3 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zapadu malo hladnije nego na istoku, u središnoj Hrvatskoj uz povremeno umjeren, na udare i jak sjeveroistočnjak. Povremeno je moguć snijeg, za koji je vjerojatnost u Međimurju i Hrvatskom zagorju malo manja nego drugdje, piše HRT u svojoj vremenskoj prognozi.

HRVATSKA NA UDARU SNJEŽNOG NEVREMENA I POLARNIH HLADNOĆA, MINISTARSTVO: ‘Neka škole same odluče hoće li biti nastave’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NEVJEROJATNA SNIMKA IZ GORSKOG KOTARA: Stablo je palo na dalekovod uz autocestu A6 i zapalilo se!

Snijega može biti i ponegdje na obali i otocima sjevernog Jadrana, uz i dalje umjerenu i jaku buru, na udare mjestimice i olujnu, podno Velebita i orkansku. U Lici i Gorskome kotaru je ponegdje moguća mećava. Temperatura zraka u gorju od -14 do -9 °C, a na sjevernom Jadranu između -5 i 0 °C. Malo viša može biti ponegdje u Istri i na nekim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednjem Jadranu prevladavat će oblačno uz povremeni snijeg, mjestimice i susnježicu, samo rijeko i kišu. Snježni pokrivač stvarat će se uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjerena i jaka, ponegdje na udare i olujna bura.

Vjetrovito, uz podjednako jaku buru s olujnim udarima, bit će i na jugu Hrvatske, uz more umjereno valovito i valovito. I dalje će biti povremenog mjestimičnog snijega, poglavito u Konavlima, u dolini Neretve te na Pelješcu, a mjestimice može biti kiše. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image

Izdan crveni meteoalarm

Crveni meteoalarm izdan je za područje Kvarnera, Karlovca i Zagreba. Za Dalmaciju, Slavoniju i Gospić izdano je žuto upozorenje zbog niskih temperatura. Crveni meteoalarm upalio se zbog jakog vjetra za područje Kvarnera i Velebitskog kanala. "Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udar vjetra 35-75 cv (65-140 km/h)", stoji u objašnjenju Meteoalarma zašto je upaljen crveni alarm.

Narančasti alarm, koji je samo malo slabije upozorenje od crvenog, upaljen je zbog jakog vjetra diljem obale, odnosno u Istri i riječkoj regiji te u cijeloj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dubrovačku, kninsku i splitsku regiju žuti alarm je izdan zbog jakog vjetra, niskih temperatura i susnježice i snijega.

SRCEDRAPAJUĆA PRIČA ONIH KOJIMA JE ZIMI UVIJEK NAJTEŽE: ‘Majka i kći beskućnice žive u bivšoj vojarni koja je izgorjela, bojimo se hoće li preživjeti noć’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Od utorka - i dalje hladno, ponegdje još i hladnije

U danima koji slijede zadržat će se vrlo hladno, u unutrašnjosti uz snijeg još ponegdje u utorak te potom ponovno prema kraju četvrtka. Najniža temperatura najvjerojatnije će biti u srijedu ujutro, a mjestimice i u četvrtak - niže od -15 °C, a moguće i -20 °C. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost porasta temperature, ali i kiše. U kombinaciji s topljenjem snijega povećat će se i opasnost od poplava.

Na Jadranu također iznimno hladno u utorak i srijedu, kada će bura postupno oslabjeti. No, uz obilje sunca, dnevna će temperatura porasti. U četvrtak će zapuhati jugo te će zatopliti i naoblačiti se, a u drugome dijelu dana bit će i kiše, na sjevernom dijelu vjerojatno još i susnježice pa i snijega. Potom je od petka moguća povremena kiša uz daljnji porast temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ objavio novo upozorenje za hladne valove

Image

Državni hidrometeorološki zavod objavio je novo upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje.

Hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost ljudi, no za razliku od toplih valova, čiji je utjecaj koncentriran na dan ili dva nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihova završetka. Kriteriji za pojavu hladnih valova koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi određeni su pomoću podataka smrtnosti i podataka temperature zraka u razdoblju od 1983. do 2008. Stupanj opasnosti određuje se prema stupnju povećanja smrtnosti: kod umjerene opasnosti smrtnost je pet posto veća od prosjeka, kod velike opasnosti smrtnost je 7,5 posto veća od prosjeka, a kod vrlo velike ona je veća 10 posto od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, osim Zagreba, Karlovca, Gospića i Splita koji su se jučer našli na listi gradova kojima u srijedu prijeti vrlo visoka opasnost od hladnih valova, danas uvrštena i Rijeka. Situacija je još gora u četvrtak. Taj dan će čak šest hrvatskih gradova biti suočeno s vrlo velikom opasnošću od hladnih valova.

Stoga podsjećamo na nekoliko preporuka HZJZ-a na što treba obratiti pozornost kad su vani niske temperature. Izlazak rano ujutro izbjegavajte, obvezni kapa, šal i rukavice, nemojte dugo biti na otvorenom, pijte tople napitke i budite u kontaktu sa svojim starijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo