Još jedna predizborna mjera /

Detalji zakona o švicarcu: u RTL anketi ispitali smo što Hrvati misle o Vladinu rješenju

Još jedna predizborna mjera na Vladi će se naći sutra. Svim dužnicima u švicarcima, krediti će se konvertirati u euro. Žestoke kritike zakona stigle su iz Udruge poslodavaca, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je rješenje o tome je li ministar financija u sukobu interesa jer i sam ima kredit u omraženoj valuti.

9.9.2015.
18:48
VOYO logo

Za dužnike spasonosni zakon sutra će biti na Vladinu stolu. Svi detalji konverzije definirani su kako bi se mogla zaokružiti kompletna slika i donijeti cjelovito rjesenje.

Najnoviji element uvažavanja preplate dodatno je zakomplicirao računicu, a matematičar poznat po hit Youtube videu u kojem proziva bankarsku nepismenost, ovaj put dokazuje kako će se zbog tog najnovijeg dodatka, dužnicima rate prepoloviti. Na primjeru dužnika koji je prvotno na mjesec plaćao 3100 kuna, a sada plaća 3750 kuna.

"Osoba koja je uzela isti početni iznos samo u švicarcima a ne u eurima je dosada uplatila nekih 55tisuća kuna više od ove osobe u eurima i sad će ona dobiti povrat tih 55 tisuća, to znači da prvih nekoliko anuiteta neće biti 3400 kuna neko 1700, sve dok se osobi ne povrati tih 55 tisuća", kazao je matematičar Toni Milun.

Kako će toliko pasti, najbolje se može vidjeti na primjeru osobe koja je 2007. digla kredit na 70000 franaka, odnosno, tada 42 500 eura, sada mu je 45700 glavnica eura i rata 2700 kuna, nakon najavljene konverzije glavnica pada na 30900 eura i rata na 2300 kuna, no ta osoba je dosad preplatila banci 30.000 kuna, pa ce mu banka to vratiti smanjivanjem rate do 50posto, odnosno, ona pada na 1150kn. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Oštra osuda zakona, stigla je iz udruge poslodavaca u kojoj tvrde da najavljena konverzija ugrožava gospodarstvo.

"Bojimo se da bi to moglo imati implikacije i na likvidnost banaka, a s druge strane i na poslovanje tih banaka na našem tržištu. Gospodarstvo ugrožava na taj način da ne možemo predvidjeti kakve posljedice mogu takve mjere donijeti", kaže zamjenik predsjednika HUP-a Bernard Jakelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvorcu zakona, ministru Lalovcu danas je stigla i pozitivna vijest, da je povjerenstvo odlučilo da nije u sukobu interesa iako i sam ima kredit u švicarskim francima.

U RTL anketi ispitali smo što Hrvati misle o Vladinu rješenju, a detalje ima Boris Mišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo