DETALJAN POPIS - NEKE ĆE NAMIRNICE BRUTALNO POSKUPJETI: / Stručnjaci objasnili zašto cijene divljaju i kada stiže najgora faza

Image
Foto: Pixsell

Već tjednima mediji pišu o maslacu kao namirnici koje ima sve manje, a cijena joj je sve viša.

26.10.2017.
10:30
Pixsell
VOYO logo

Na popisu se nalazi i orasi, jabuke, lješnaci, lisnato povrće, kruške, orasi... Sve je to hrana koja bi mogla biti i 30 posto skuplja nego što je sad.

Stručnjaci iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora otkrili su što potrošači mogu očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovisi o ponudi i potražnji

'Realno je očekivati da će neke vrste povrća poskupjeti jer dolazi zima, a s njom i nemogućnost veće proizvodnje. Tako je svake godine. No, koliko će neko povrće poskupjeti, ovisi o ponudi i potražnji. Lisnato povrće moglo bi poskupjeti između deset i 20 posto, dok povrće koje se može skladištiti ili čuvati u kratkim rokovima, kao svježi kupus, ne bi trebalo poskupjeti. Zasad bilježimo pad cijena kelja koje proizvođačima plaćaju otkupljivači i trgovci. Dakle, sve ovisi o ponudi i potražnji. Mislim da generalno nekog ozbiljnijeg poskupljenja neće biti jer će se preklopiti ponuda iz Istre i Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom', rekao je Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruge hrvatskih povrćara za Jutarnji.

Kao jedan od razloga za poskupljenje navodi elementarne nepogode, ali i manju domaću proizvodnju zbog sve veće nesigurnosti prodaje i naplate te nedostatka radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Najviše skače cijena voća i povrća

Stručnjaci se slažu kako će se poskupljenje najviše osjetiti na voću i povrću.

'Ako uzmemo u obzir da su otkupne cijene povrća u svibnju bile u visini proizvodnih cijena, zatim štete od mraza, suše i na kraju tuče, s ovim današnjim otkupnim cijenama možemo biti samo djelomično zadovoljni jer je razina troškova bila puno veća nego u normalnim godinama koje vremenski nisu bile toliko ekstremne. Dakle, ako su proizvođači na nuli, ove godine to smatraju uspjehom', rekao je Gregurić koji tvrdi kako se osim cijena lisnatog povrća poput blitve, špinata i salate, cijene drugog povrća vjerojatno neće mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena salate već je sad skočila na 15 kuna. Što se tiče voća, najviše će poskupjeti jabuke.

60 posto manja proizvodnja voća

'Ovo je definitivno godina velikih elementarnih nepogoda kao što su mraz, tuča i suša. Posljedica toga je čak 60 posto manja proizvodnja voća. Naime, ako pogledamo primjer jabuka, kojih inače proizvedemo od 80 do 100 tisuća tona, ove godine uspjeli smo ih proizvesti samo 45 tisuća tona. Najviše su stradale jabuke na sjeverozapadu Hrvatske u Međimurskoj, Virovitičko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. To su županije u kojima su zabilježene 100-postotne štete - kaže Ivković i dodaje da će na cijenu jabuka utjecati i stanje u Europi. Od elementarnih nepogoda stradale su jabuke i diljem Europe, a svi ti europski proizvođači', objasnio je voćar Frane Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako sljedeći mjeseci možemo očekivati da će cijene rasti i do 50 posto, odnosno da će kilogram jabuka doseći cijenu od čak 13 do 17 kuna. Dodatan problem je i što će se morati otkupljivati jabuke iz inozemstva, najviše iz Poljske.

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Kolači s uvoznim orasima i lješnjacima

Ove godine neće biti niti domaćih oraha i lješnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ove godine peći ćemo kolače s uvoznim orasima i lješnjacima. Jedva gdje ćete naći kilogram domaćih oraha. Ove godine orasi su isključivo uvozni, a to utječe i na njihovu cijenu', rekao je Ivković.

Naime, cijena kilograma oraha ove godine kreće se od 80 do 100 kuna po kiograma. Za usporedbu, kilogram oraha lani je koštao 50 kuna. Rast će i cijena krušaka, aronije i borovnica, koji će biti i do 60 posto skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blago raste cijena mesa i ribe

Mogle bi rasti i cijene mesa, rekao je direktor udruge Croatiastočar, Branko Bobetić.

'Prema podacima koje svaki mjesec dobivamo od Europske unije te onima koje obrađujemo u Hrvatskoj, možemo reći da je došlo do rasta maloprodajnih cijena do tri posto kod ulja i masti, mineralne vode, voća i povrća te već naveliko spomenutog maslaca. Prema europskim podacima, možemo vidjeti da se kod njih podigla i cijena ribe', rekao je Bobetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trenutačno lagano raste cijena svinjskih polovica, ali to je normalno. Poslije ljeta cijene svinjskih polovica počinju padati te se uskoro počinju dizati', objasnoi je Bobetić koji kaže kako ne brine ni za govedinu koja je lani poskupjela, jer je ove godine cijena tog mesa stabilna.

Malo rastu i cijene ulja, no očekuje se pad cijene šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Popis namirnica koje će pojeftiniti ili će im cijena ostati ista

  • kelj
  • kupus
  • mrkva
  • krumpir
  • brokula
  • junetina
  • jaja
  • riba
  • šećer
  • žitarice i proizvodi od žitarica

Naredne će mjeseci mnogi teško pregrmjeti, no stručnjaci tvrde kako je do rasta cijena došlo zbog elementarnih nepogoda te očekuju da će sljedeća godina, što se cijena tiče, ipak biti stabilnija.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo