polarni san / Davor Rostuhar se s detaljima o antarktičkoj higijeni i klimatskim promjenama javio srednjoškolcima iz Kutine

Za Davora Rostuhara, sugovornika s drugog kraja svijeta, bilo je jako puno pitanja

21.12.2017.
22:48
VOYO logo

A sad priča o čovjeku koji 17 dana nije promijenio gaće. Ali imao je dobar argument za to. Avanturist Davor Rostuhar se s detaljima o antarktičkoj higijeni i klimatskim projmenama javio srednjoškolcima iz škole Tina Ujevića u Kutini.

Jedan poziv s Antarktike jako je razveselio učenike kutinske srednje škole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se malo prije probudio jer kod mene je sedam ujutro, dok je kod vas devet.
Vrlo je ugodan dan, toplo, bez vjetra. Mislim, toplo hehehe. Kako ste vi? Dobro."

Za Davora Rostuhara, sugovornika s drugog kraja svijeta, bilo je jako puno pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koje vam je putovanje najteže uključujući i ovo? Postoji li netko tko vas je odgovarao od ovog putovanja? Je li vam bijela boja sad najdraža ili možda najmrža boja? Što radite svaki dan?

Budim se u 6:40. Onda mi treba oko 2 sata dok se ne naprave jutarnje rutine i dok ne počnem hodati... Sat vremena hodam, pa 10 minuta odmaram i u tih 10 minuta moram nešto pojesti... U zadnje virjeme napravim između 28 i 30 kilometara..." govorio im je Davor Rostuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja definitivno ne bih mogla napraviti to što on radi jer bi poludila da sam sama tamo, da nemam nigdje nikog i da imam komunikaciju 10 ili 15 miuta s nekim. Tak da se ja divim njemu jer to ne bi znala napravit sto posto", iskreno će Marta Birač, učenica.

Na Antarktici je prvi dan ljeta započeo s -14 stupnjeva. To je jako toplo. I mnogo govori o klimatskim promjenama koje moraju brinuti. No, Davor barem ne mora brinuti da će navući prehladu ili upalu pluća jer tamo gdje je on, nema ni virusa ni bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikoga. Ne samo da nema ljudi, već nema ni životinja, ni mikroorganizama ni ničega živoga u krugu od 500 kilometara oko mene, ali je jako lijepo", kaže Rostuhar.

"Hoćete li i kako obilježiti Božić?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni ne paše baš razmišljati o tome jer Božić je blagdan obiteljski gdje ljudi sjede i druže se... Bolje da hodam nego da sjedim i razmišljam o tome... Ja već dugo dugo nisam vidio biljeli Božić, ali ove godine ću sigurno imati bijeli Božić", govori Rostuhar.

S detaljima o svojim dogodovštinama satelitskim telefonom javio se baš učenicima iz Kutine jer su prema odgovorima na pitanja iz kviza o polarnim krajevima među najboljima u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam jako ponosna na ovu djecu jer oni imaju puno obaveza u školi i ovo je njima dodatna aktivnost. Oni moraju svaki tjedan izdvojiti jedan ili dva sata da dođu, rješavaju kviz i da budu redoviti", kaže Ivanka Bukač, profesorica povijesti i geografije

Kad se neprestano hoda po hladnoći, mora se ostati bez svakodnevnog luksuza. Tako si je Davor tek nakon 17 dana promijenio gaće. Na ovakvim putovanjima i male su stvari velike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da bih vjerojatno imala puno više hrabrosti i naučila sam od njega da treba slijediti svoje snove i imam još veću želju za putovanjima", ističe Tea Tolimir, učenica.

Dvadeset i jedan dan hodanja sad je iza njega. Ekspedicija se približava sredini. No, današnji je dan Davoru bilo lakše izdržati kad se još jednom uvjerio da ovdje ima vjernu publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću dati sve od sebe da uspijemo svi zajedno jer ovo je naš zajednički poduhvat. Svi smo skupa u ovome i hvala vam što sam tu. Volim vas", poručio je Rostuhar.

Pratite Davora na interaktivnoj karti i saznajte više o projektu na stranici njegovogekspedicijskog dnevnika i na Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo