'HIJENE NAPADAJU' / Bliži se Bandićev kraj? Dario Juričan došao preuzeti Zagrebački holding! Dižu se šatori, vrti se janjetina...

Šator i janjetina u središtu Zagreba. Zvuči poznato?

8.1.2020.
22:27
VOYO logo

Ovoga puta niču šatori ispred zagrebačkog Holdinga, a noćna mora Milana Bandića Dario Juričan sve je to pojačao pečenim janjetom.

''Izbori su završili. Ja kao četvrta sila u ovoj državi došao sam po svoj plijen, a moj plijen je ova zgrada iza - Zagrebački holding. Ja sam ovdje došao kao predstavnik naroda. 88.000 ljudi je mene ovlastilo da zahtijevam Holding. Ako je sve ovo velika laž i plijen se ne dijeli, to narodu treba reći'', kaže Juričan.

Otvorio je privremeni ured u kombiju, ondje dogovara kumstva i zapošljavanja u Holdingu. Kombi je oblijepljen plakatima bivšeg Bandićeva vozača i mesara s kojima se druži i na sudu. Na jednom je plakatu i prvi partner Andrej Plenković.

''Hijene su se pojavile i žele ga maknuti s pozornice, a ja im poručujem: gradonačelnik Milan Bandić je jedna ugledna osoba koja je dovela ovaj Zagreb do europskih visina i ja ću mu kad postanem gazda u Zagrebu dati koliko god mogu ulica, avenija, parkova'', obećava Juričan.

Milanu Bandiću sigurno nije do šale na njegov račun, pogotovo ne ovakve. Žetončići napuštaju njegov saborski klub. Ostao je bez Roberta Jankovicza i Ane Komparić Devčić. Ima problem sa smećem pa su protiv njega prosvjedovali baš na dan izborne šutnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Juričan je odlučio zauzeti Zagrebački holding, ispred zgrade postavio šatore

Image

Juričan je odlučio zauzeti Zagrebački holding, ispred zgrade postavio šatore

Adventske kućice razmontirane su puno prije nego su po njih stigli bageri. Tako se otkrilo da je gradonačelnik izdavao dozvole za lokacije po višestruko nižim cijenama nego su one kasnije iznajmljivane. Sav taj posao povezan je i s osobama koje su upletene u neke od najvećih zagrebačkih afera.

I to onima koji svjedoče u procesima protiv Bandića ili su i sami optuženici. Populističku demografsku mjeru, Bandić je izmijenio i razljutio i roditelje s troje ili više djece. Neki su dali otkaze da postanu roditelji odgajatelji, a sad im je smanjio radni vijek za pola. Pred novinarskim pitanjima teško sakriva nervozu.

O dojmu koji Milan Bandić ostavlja u zadnje vrijeme, govori politički analitičar Krešimir Macan:  ''Umoran i dosta opterećen svime što se zadnje vrijeme događa. Iako on to ne želi pokazati, on uspijeva to neverbalizirati, ali neverbalna komunikacija i načini na koje odgovara novinarima pokazuju da mu nije svejedno''.

Oporba se ujedinila protiv njega. Udaraju sa svih strana. ''Poruke koje gradonačelnik dobiva da više građani grada Zagreba ne žele netransparentnu vlast. Ne žele koruptivni Advent, ne želimo kumove i jatake, želimo da grad rješava probleme smeća, probleme u prometu. Želimo živjeti u normalnom Zagrebu'', objašnjava SDP-ov Gordan Maras.

Kolinda Grabar Kitarović rekla je da bi mu nosila kolače u zatvor, ali izgubila je izbore. Prijateljstvo s Bandićem mnogi navode kao razlog zašto je u Zagrebu većinu glasova dobio Zoran Milanović pa se tako dogodilo da netko iz Vlade prvi put kaže da je vrijeme da Zagreb vodi netko mlađi. Bio je to ministar gospodarstva Darko Horvat, a Bandić mu je na to poručio: ''Neka ministar Horvat pomete najprije ispred svog dvorišta u Varaždinu i Čakovcu''.

''Istog trenutka kad sam počeo biti ministar gospodarstva uhvatio sam se u koštac i sve što je trebalo mesti i pomesti započeo sam s takvim procesom'', poručio je na to Bandiću Horvat.

Bandić i HDZ čuvaju si leđa u Saboru i gradskoj Skupštini, ali izgleda da ljubav puca.

''On je vrlo sretno ušao u koaliciju s HDZ-om što na državnoj razini što u gradu Zagrebu. HDZ ne oprašta i ako ocijene da im je za parlamentarne izbore dobro da se odreknu Bandića oni će to učiniti i to će zaista biti kraj gospodina Bandića'', upozorava GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

Kad govorimo o mogućem kraju Milana Bandića, naši sugovornici tu su ipak oprezni.

''Bandić ima puno života dakle, već su x puta govorili da odlazi. Morao je otići pa se vratiti, pa su govorili gubi izbore, nema šanse, gotov je pa je pojeo snijeg i dobio izbore. Ne treba ga podcjenjivati'', upozorava Macan.

''Kraj Milana Bandića je bio već nekoliko puta i tu trebamo biti oprezni i to nikad ne trebamo zanemariti. Tu činjenicu da je imao osam 18 života i dočekao se ne na dvije, nego na sve četiri'', podsjeća Mrak Taritaš.

I ne zaboravimo asa iz rukava za slučaj da pravosudne stvari za Milana Bandića krenu nepovoljno za njega. Pogana Vlaka - rodno mjesto u Hercegovini. Sigurno utočište i susjedstvo osuđenog Zdravka Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo