UKIDANJE MJERE 'RODITELJ-ODGOJITELJ' / Danijela Dolenec o odluci Ustavnog suda: 'Već iduće godine omogućit ćemo svakom djetetu upis u gradski vrtić'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iz gradskog proračuna za mjeru se izdvajalo oko 40 milijuna kuna, a zagrebački gradonačelnik prije dvije godine trajno ju je ukinuo te za postojeće korisnike drastično srezao

19.11.2023.
15:42
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud potvrdio je da ukidanje mjere "roditelj odgojitelj" nije neustavno, a Danijela Dolenec kazala je kako im je drago jer je Ustavni sud Republike Hrvatske potvrdio njihovu odluku, javlja Index.hr.

"Radi se o mjeri za koju je Grad Zagreb samo u 2022. godini izdvojio 70 milijuna eura. To je ogroman novac, kojim možemo izgraditi toliko vrtića da svako dijete može ići u vrtić. Trenutno gradimo sedam vrtića, uskoro otvaramo još pet gradilišta. Već sljedeće pedagoške godine omogućit ćemo da svako dijete može biti upisano u gradski vrtić", kazala je Dolenec. "Mi smo dobili mandat za promjene, prave promjene su teške, ali smo uspjeli unatoč svemu. Pokazali smo da možemo i sada ćemo još snažnije ustrajati, bez obzira na otpore kojih i dalje ima", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MJERU UVEO BANDIĆ /

Tomašević može odahnuti! Presuda Ustavnog suda ide njemu u korist: 'Ukidanje mjere 'roditelj-odgojitelj' nije protuustavno'

Image
MJERU UVEO BANDIĆ /

Tomašević može odahnuti! Presuda Ustavnog suda ide njemu u korist: 'Ukidanje mjere 'roditelj-odgojitelj' nije protuustavno'

Roditelji odgojitelji nisu bili zadovoljni Tomaševićevom odlukom

Odgovarala je i na pitanja novinara pa objasnila da oni koji se zaposle, a imaju dijete mlađe od sedam godina, i dalje mogu primati naknadu od 280 eura.

Podsjetimo, kada je Tomislav Tomašević preuzeo vlast naslijedio je mjeru kojom je 5800 majki u Zagrebu dobivalo oko 5000 kuna mjesečno za troje ili više djece. Iz gradskog proračuna za mjeru se izdvajalo oko 40 milijuna kuna. Zagrebački gradonačelnik prije dvije godine trajno ju je ukinuo, a za postojeće korisnike drastično srezao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji odgojitelji nisu bili zadovoljni Tomaševićevom odlukom pa su, predvođeni udrugom Željke Markić U ime obitelji, podnijeli prvo tužbu Upravnom sudu koji je donio odluku u korist Grada Zagreba. Kasnije su se obratili i Ustavnom sudu koji je također odlučio u korist Grada.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u rujnu 2022. godine, bez nazočnosti oporbe, prihvatili su Tomaševićev prijedlog o dodjeli potpora za samozapošljavanje korisnicima novčane pomoći Grada Zagreba za roditelje odgojitelje. U obrazloženju su naveli da se rukovodi presudom Visokog upravnog suda RH od 5. srpnja. On je, naime, potvrdio pravo Gradu da, kao jedinica lokalne samouprave, uređuje različita područja života i mijenja svoje odluke, ali i naložio veću razmjernost, odnosno uspostavu ravnoteže između javnog interesa i očekivanja korisnika mjere, uključujući i specifične kompenzacijske mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Za više od 3.000 mališana nema mjesta u vrtićima. Roditelji odgojitelji tvrde da je brojka i veća. Što kaže gradska vlast?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo