GRMLJAVINA, PLJUSKOVI... / Olujni udari vjetra ponovno prijete, moguće bujične poplave i tuča. Za jednu regiju označeno posebno upozorenje

Vrijeme će biti svježije do petka, kada nam opet dolazi pravo bablje ljeto kao i postupno toplije te sunčanije vrijeme

29.8.2023.
7:44
VOYO logo

Promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.

Pljuskovi mogu biti jače izraženi uz obilnu oborinu u kratkom vremenu, posebice duž obale. Vjetar povremeno umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu i jugo, mjestimice i jako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 23 do 28 stupnjeva Celzija, u gorju malo niža.

Image
Foto: DHMZ

Za riječku regiju na snazi je tijekom cijelog dana narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme. Meteoalarm je na snazi zbog mjestimice obilnije kiše (> 50 mm), olujnih udara juga (> 65 km/h) te izraženijih pljuskova s grmljavinom uz obilnu oborinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", stoji u upozorenju za riječku regiju. Izdano je upozorenje i za jake udare vjetra. 

Za ostatak zemlje, osim osječke regije, na snazi je žuto upozorenje koje označava potencijalno opasno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

DHMZ za sutra najavljuje promjenljivo, u zapadnim krajevima i pretežno oblačno povremeno s kišom, a uglavnom na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na Jadranu između 18 i 22. Najviša dnevna od 20 do 26, na Jadranu između 23 i 28 °C.

Vrijeme će biti svježije do petka, kada nam opet dolazi pravo bablje ljeto kao i postupno toplije te sunčanije vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do četvrtka će biti pljuskova i grmljavine, ponegdje vrlo vjerojatno i tuče, olujnog nevremena, na Jadranu i juga i pijavica, a u nastavku tjedna stabilnije i sunčanije. Pritom već u utorak posvuda svježije nego u ponedjeljak, a u srijedu najsvježije, javlja HRT.

Image
AKCIJA SPAŠAVANJA /

Mađari tijekom nevremena na luftmadracu plovili prema otočiću kod Novog Vinodolskog i zapeli na njemu

Image
AKCIJA SPAŠAVANJA /

Mađari tijekom nevremena na luftmadracu plovili prema otočiću kod Novog Vinodolskog i zapeli na njemu

"Do četvrtka na kopnu nastavak nestabilnog vremena s povremenom kišom, potom stabilnije, sunčanije i malo toplije. Srijeda će biti najoblačniji i najsvježiji dan ovog tjedna s najvišom temperaturom oko 22 °C. Na Jadranu su nevere moguće i u srijedu, a u četvrtak još može tek lokalno zagrmjeti u Dalmaciji. Od petka svuda sunčanije. Južina će slabjeti, a u četvrtak će na sjevernom dijelu okrenuti na umjerenu buru potom i sjeverozapadnjak", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je snažna promjena nevremena zahvatila dijelove Jadrana i Slavonije. 

Državni hidrometeorološki zavod objavio je satelitsku fotografiju nevremena koje je zahvatilo Dalmaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogled odozgora na nevrijeme koje je zahvatilo Dalmaciju, osobito splitsko područje te otoke Hvar, Brač, Lastovo... ", objavili su uz fotografiju nevremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo