TUGA U SAMOBORU /

Dan nakon tragedije u Samoboru obitelj poginulog dječaka neutješna: vozačicu bi mogla očekivati kazna zatvora od 3 do 12 godina

Policija je objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo 6-godišnjak na pješačkom prijelazu. Vozačica je vozila neprilagođen brzinom, a djed stradalog dječaka za RTL se pita – kako je ovo moguće u samom centru grada u pješačkoj zoni?

19.11.2017.
19:04
VOYO logo

Svijeće i suze u centru mirnog gradića kraj Zagreba. Neutješna obitelj stradalog dječaka danas se pomolila na mjestu tragedije – nakon koje su ostala brojna pitanja. "Da nije vozač mogao vidjeti na toj udaljenosti da netko prelazi preko zebre, to mi je neshvljatljivo, ne mogu to shvatit", tvrdi Milan Besanović, djed stradalog dječaka.

Neshvatljivo je još uvijek kako je 73-godišnja vozačica Smartom, brzinom od 40 kilometara na sat, naletjela na dječake. Kako nije uspjela na vrijeme zakočiti. Nakon udara stariji 9-godišnjak je lakše ozljeđen, no mlađi 6-godišnji Matej – u klinici u Klaićevoj podlegao je ozljedama. O nesreći danas priča cijeli grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se zna da vozačica nije bila alkoholizirana, a neposredno nakon nesreće šokirana time što je napravila, pokušala je pomoći dječacima – protiv nje je podignuta prijava. I ovaj slučaj postat će dio crne statisike. To je 291-i život izgubljen u prometu ove godine, prošle godine ukupno 304 osobe su poginule u nesrećama, 2008. 664.

Iako se broj smrtno stradalih u prometu upola smanjio unatrag 10 godina u Hrvatskoj, ove godine je u porastu i to za 6% ali u porastu je u cijeloj Europi, glavni uzrok, pametni telefon, odnosno sve mogućnosti koje pruža koje dekoncetriraju vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećana nepažnja zbog korištenja telefona i taj instant messaging trend je sve više prisutan i primjetan u vožnji", objašnjava Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti.

Također stručnjaci kao uzrok navode i izlazak iz ekonomske krize, pojednostavljeno, vozači se više voze i manje paze koliko troše goriva, odnosno jače i neopreznije stišću papučicu gasa. A to završava kobno – ako se nastavi ovakav crni trend, broj smrtno stradalih ove godine, će premašiti onaj lanjski.

Josip Matajia, šef službe cestovnog prometa pri MUP-u bio je GOST RTL-a Danas te je kazao kako jučerašnji slučaj ne može konkretno komentirati no, kako tvrdi, prema kaznenom zakonu za izazivanje prometne nesereće sa smrtnim posljedicama predviđena je kazna zatvora od 3 do 12 godina. Čitav razgovor s njim pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo