Nasljeđe antifašizma / Dan antifašističke borbe u Brezovici: 'Nećemo dozvoliti glorifikaciju fašističkih režima'

Image
Foto: Vijesti.hr

Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, obilježava se u znak sjećanja na osnutak Sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska 1941. godine

22.6.2017.
11:25
Vijesti.hr
VOYO logo

Svečanost u Brezovici, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije,  počela je polaganjem cvijeća brojnih izaslanstava, među kojima su izaslanstvo SABA RH, Grada Siska i županije Sisačko-moslavačke, izaslanika predsjednice Republike, istarskog župana Valtera Flege, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Jasena Mesića, izaslanika predsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, te drugih. 

Image

Svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici

Image

Svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici

Svečanosti su nazočni brojni dužnosnici te stranački predstavnici, između ostalih, i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NOB se u Republici Hrvatskoj razvio kao nigdje u Europi i put do neovisne Hrvatske bio je mučan i težak. Ustanak istarskih rudara bio je prvi organizirani ustanak protiv fašizma u svijetu, prvi je započeo upravo u Istri i Hrvatskoj, budimo ponosni na to", kazao je Valter Flego okupljenima, dodavši da Istra i danas zazire od razdora i podjela te da se u Istri antifašizam živi svaki dan, te da je ostao neokaljan.

Image
Foto: Vijesti.hr

(Foto: Vijesti.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo odgovornost povijesnu istinu prenijeti generacijama koje dolaze. Nećemo dozvoliti glorifikaciju fašističkih režima. Neki iz povijesti nisu ništa naučili, pa u posljednje vrijeme svjedočimo fašizaciji društva", kazao je Flego. 

Nakon njegovog govora je stariji čovjek iz publike počeo vikati i pitao zašto predsjednica nije došla, te zbog čega Flego govori u njezino ime. "Govorio sam u ime Istrijana i antifašista", odgovorio mu je Flego.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenima se obratila gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček. "Donedavno je reći da je netko antifašist bilo deplasirano, to se podrazumijevalo. Ali, treba to govoriti jer dok mi nismo pazili, iz najmračnijeg mraka izdignule su se spodobe koje ne misle tako, koje izvrtanjem činjenica pokušavaju relativizirati ustaške zločine", kazala je. 

"Ili si antifašist ili si fašist! Sredina ne postoji, nema srednjeg puta kojim bi neki oportunisti htjeli ići", dodala je. Osvrnula se u svom govoru i na nošenje ustaških obilježja i prisjetila Nade Dimić "koja je sa 17 godina tu stajala hrabro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je potpuno svjesna bila da je njezin san o pravednijoj Hrvatskoj dovodi u pogibiju. Iznova se borila za ono u što vjeruje, a njezino ime se u hrvatskim školama zatire", kazala je.

Aktualno pitanje Trga maršala Tita

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kazao je "Mi smo danas opet u ratu, ali ne s oružjem u ruci, nego falsificiranjem povijesti. Naše oružje su danas riječi... Treba reći da je dosta i da to neće proći!". Osvrnuo se i na pitanje promjene imena Trga maršala Tita, rekavši da "vjeruje da je Zagreb antifa i da će Zagrepčani na referendumu zadržati Tita".

Na pitanje referenduma se osvrnuo i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je kazao da "iza njega stoji i da od njega neće odstupiti", ali je dodao i da "danas nema fašizma, samo marginalnih skupina". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje imena trga komentirao je i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić koji smatra da ime Trg maršala Tita ne treba mijenjati, a za pozdrav "Za dom spremni" je kazao da se radi o zločinačkom ustaškom pozdravu.

HSP AS: Osnivanje prvog partizanskog odreda u Brezovici povijesna krivotvorina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rubu Brezovice se pak održala konferencija za medije HSP dr. Ante Starčević.

"Svake godine u ovo vrijeme upozoravamo na besmisao obilježavanja, a još više proslave 22. lipnja kao Dana antifašizma u rangu državnog praznika. Čitav niz povijesnih činjenica nas navode na ovakav stav. Bolna je istina kako je upravo područje šumne Bezovica veliko poslijeratno stratiše na kojem je život izgubilo oko šest tisuća osoba za što nitko nije odgovarao. Dana 22. lipnja 1941. godine ovdje se nije baš ništa dogodilo već je grupa sisačkih komunista, u strahu zbog raskidanja pakta između Njemačke i Rusije o nenapadanju, pobjegla u šumu kod sela Žabno", rekla je dopredsjednica sisačke organizacije HSP dr. Ante Starčević, Vlatka Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dodala je kako je to zatajena činjenica koju lokalne i državne vlasti ignoriraju, te najavila da će zato HSP AS hrvatskoj Vladi uputiti zahtjev za osnivanje posebnog povjerenstva kako bi se utvrdile žrtve i zločini iz Brezovice.

 Vukelić je izrazila uvjerenje da će se na taj način ostvariti preduvjeti za ukidanje Dana antifašističke borbe na taj datum, 22. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo