Pa će se još umirati / Dalmacija je korona-rekorder, tamošnji epidemiolozi kažu nam da će zbog ludiranja za blagdane biti još gore. I to dugo!

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U puno boljem stanju nije niti Zagreb. Ipak, Splitsko-dalmatinska županija je najgora, uz bok Zadarskoj. I svemu tome nema kraja zbog slavlja ovih dana

4.1.2022.
11:00
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Nove koronabrojke tek stižu no prema prvim neslužbenim podacima i danas će biti vrlo visoke.

Jučer su rekorderi bili Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zagreb i Zadarska županija iz koje su nam potvrdili da su uzrok rasta brojki blagdani te da očekuju rast slučajeva kroz sljedećih četiri tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitsko-dalmatinskoj županiji razmišlja se i o uvođenju novih mjera.

"Nastava će ostati 99%, odnosno ne razmišljamo o online nastavi, ali vjerojatno će se skratiti radno vrijeme određenih objekata do 22 sata i ograničiti broj ljudi na određenim okupljanjima", potvrdila je Ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Zadarske županije koja također broji visoke stope novih slučajeva, jučer 114, načelnik Stožera civilne zaštite, Šime Vicković, kaže da za sada ne razmišljaju o uvođenju novih mjera.

Image
COVID na Jadranu /

Plenković prekjučer: 'Zaraza se nabrže širi u Dalmaciji.' Splitsko-dalmatinska na oko 50% pozitivnih testova već danima

Image
COVID na Jadranu /

Plenković prekjučer: 'Zaraza se nabrže širi u Dalmaciji.' Splitsko-dalmatinska na oko 50% pozitivnih testova već danima

"Svjesni smo da u ovom trenutku imamo povećanje broja novozaraženih te da su iza nas božićni i novogodišnji blagdani pa se očekuje povećani broj novozaraženih kroz sljedeća 4 tjedna. Važna nam je okolnost da u našim bolnicama nemamo velik broj pacijenata koji se liječe od koronavirusne bolesti te da bolnica odrađuje svoje redovne obveze prema ostalim pacijentima", rekao je Vicković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče odvijanja nastave na daljinu, tu Odluku prepustamo ravnateljima osnovnih i srednjih škola koji najbolje poznaju situaciju s brojem zaraženih u svojim školama", dodaje.  

Dalmacija je, inače, prošlu godinu zaključila kao najgore procijepljena makroregija u Hrvatskoj, posebno Splitsko-dalmatinska županija, pa su tako i postoci pozitivnih testova išli i debelo preko 50 posto, što je u epidemiološkom smislu katastrofalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković, apelirajući na građane da se malo primire, jer se po cijeloj Europi žestoko širi varijanta omikron, kazao je oko Božića da se "u Hrvatskoj zaraza brže širi u Dalmaciji".

Prema podacima HZJZ-a, Splitsko-dalmatinska županija daleko je najslabije procijepljena u Hrvatskoj. Jedina ima manje od 40 posto stanovnika cijepljenih s barem dvije doze cjepiva, i to ne malo manje od 40 posto, nego samo 36%. Ostale dalmatinske županije su tek nešto malo manje loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s tim i zaraza koronavirusom ovdje najgore divlja u cijeloj Hrvatskoj, a to se odražava i na bolnice, na brojeve umrlih...

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo